Зеленски казва, че всички служители, отговарящи за службите за набиране на военни, са уволнени на фона на корупционен скандал

...
Украинският президент Володимир Зеленски уволни всички служители, отговарящи за регионалните
Коментари Харесай

Украинският президент Володимир Зеленски уволни всички служители, отговарящи за регионалните центрове за набиране на военни, на фона на широко разпространен корупционен скандал.

Скандал, свързан със снабдяването с военновременни доставки, вече беше довел до това Зеленски да уволни редица високопоставени украински служители в началото на годината и накара заместник-министъра на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов да подаде оставка, след като в медиите се появиха твърдения за корупция.

Зеленски обяви последните уволнения в изявление в петък. „Току-що проведох заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана“, каза той във видео клип.

„Един ключов въпрос са резултатите от проверката на военните служби.

„Общо има 112 наказателни производства срещу длъжностни лица от „военните служби“.

Сред проблемите Зеленски цитира „незаконно обогатяване, легализация на незаконно придобити средства, неправомерна облага, незаконно транспортиране през границата на лица, носещи военна служба“.

Той каза, че решението е „да се уволнят всички регионални „военни комисари“. Тази система трябва да се управлява от хора, които знаят точно какво е война и защо цинизмът и подкупите по време на война са държавна измяна.“

Зеленски добави, че „войници, които са били на фронта или които не могат да бъдат в окопите, защото са загубили здравето си, загубили са крайниците си, но са запазили достойнството си и нямат цинизъм... Може да им бъде поверена тази система за набиране на персонал“.

„Всеки „военен комисар“, срещу когото има криминално разследване, ще носи отговорност“, каза той. „Длъжностни лица, които са объркали презрамките си с печалба, определено ще бъдат изправени пред правосъдието.“

Това следва голямо сътресение в правителството през януари, когато Зеленски уволни няколко служители и обяви, че им забранява да пътуват в чужбина по каквото и да е друго освен служебна работа. Националното бюро за борба с корупцията заяви, че разследва „репортажи на високо ниво в медиите“ относно твърдения, че украинското министерство на отбраната е купувало военни провизии, включително храна за войските, на завишени цени.

Шаповалов, заместник-главният прокурор Олексий Симоненко, заместник-министрите на регионалното развитие Иван Лукеря и Вячеслав Нехода и заместник-министърът на социалната политика Виталий Музиченко бяха помолени да подадат оставка или да напуснат, както и няколко регионални служители.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР