Зелените паспорти за имунизирани са вече реалност в Израел. В

...
Зелените паспорти за имунизирани са вече реалност в Израел. В
Коментари Харесай

Politico: Ваксинационен Апартейд и COVID утопия

Зелените паспорти за ваксинирани са към този момент действителност в Израел. В страната близо половината от възрастното население към този момент е имунизирано против COVID-19. Миналият месец държавното управление заяви, че фитнеси, хотели, басейни и културни събития ще станат налични за тези жители, които показват QR код, доказваш тяхната имунизация. Англия обмисля нещо сходно, а в Европейския съюз също има такова предложение, с което да се улесни трансграничното пътешестване. Дори Франция - бастионът на антиваксърите в Европейски Съюз, се качва на борда.

Експерти по нравственос и специалисти по публично здраве обаче означават, че сходна мярка ще е дискриминираща, изключително сега, когато светът изпитва дефицит на количества препарати против COVID-19. Но това доста елементарно би могло да се трансформира в действителност, незабавно щом предлагането стане по-голямо от търсенето.

Около тези имунизационни пропуски има доста въпроси. Начинът, по който те се ръководят и по какъв начин ги възприема въобще обществото ще са определящи за това дали те ще са пътят за връщане към нормалността. Много е допустимо в действителност те да доведат до разрастване на един антиутопичен приказен сюжет.

Какво би могло да ни чака? Ето някои сюжети от Politico...

#1 Коронавирус химера

Краят на 2021 година Пандемията по никакъв метод не е към края си, само че най-малко един път за последните две години нещата вървят по проект. Съществуваха подозрения, че събитията ще се развият удобно и по отношение на упованията. В последна сметка няма казус. Никой не знаеше какъв брой политически старания, техническа съгласуваност и научна еластичност ще бъде нужна, с цел да се сътвори системата за имунизационните пропуски , с която да се спре предаването на вируса. Успехът въпреки всичко е налице и е мотив за гуляй.

Консорциумът на фирмите Big Tech и Big Business съумя да убеди Световната здравна организация да се причисли към създадената от тях платформа. Правителствата в целия свят оставиха настрани проблемите и терзанията и се качиха на борда.

Междувременно СЗО излезе с обща формулировка за " имунитет ", която е необятно призната и разрешава бързи актуализации в регистъра. Ясните послания към обществото оказват помощ на хората да схванат какво е нужно да създадат, в случай че имунизационният им статут се промени - да вземем за пример, в случай че се появи нов вид на COVID-19, против който не са имунизирани. Налична е обществена, здравна и финансова поддръжка за хора, които внезапно се оказват без имунитет.

Има и ясно написана система за хората, които не са имунизирани. Тези, които не могат да получат доза по медицински аргументи, имат опция да се тестват против COVID-19 в домовете си, в случай че желаят да знаят своя статут. Предложен им е цялостен достъп, ако са предпазени.

За тези, които отхвърлят имунизация по други аргументи, бързите антигенни проби и тестването вкъщи са необятно налични, с цел да се откри имунния статус. Това се прави на всеки няколко дни. В по-голямата част от случаите недоволства от тази мярка няма.

#2 Ваксинационен Апартейд *

Краят на 2021 г . По нищо не проличава, че пандемията е завършила. Това към момента е доста надалеч. Имунизационните паспорти към този момент се изискват за влизане в по-голямата част от публичните здания и частните бизнеси.

Заради опасения от подправяне трансфораха хартиените носители в нещо извънредно обременяващо. Дигиталните документи направиха напредването на хората без смарт телефон мъчно. Изостри се класовото неравноправие. Дори най-богатите хора можеше да се окажат " новобранци " . Изтощената батерия можеше да значи анулирани проекти за вечеря и прочее…

Още при започване на годината политици като Маркус Сьодер, началник на немската провинция Бавария и евентуален претендент за канцлер, означи, че в дълготраен проект не е заслужено да се лишават от облаги тези, които способстват за гарантиране здравето на обществото посредством имунизацията, даже в случай че това е непринуден акт.

А в този момент, откакто тези имунизационни пропуски са всекидневие , имунизациите на процедура се оказаха наложителни . Поне за тези, които желаят да се движат обикновено. Малко разпореждания включват хората, които не могат да се имунизират по медицински аргументи. Така доста бременни дами, имунокомпрометирани хора не могат да вървят на работа, да посещават по-голямата част от градовете, в които живеят.

Създаде се контрадвижение на антиваксърите и деятели, защитаващи неприкосновеността на персоналния живот. Те се събират в бункери. Това докара освен до поява на огнища на епидемията, само че и на политическо принуждение. Нараства натискът върху държавните управления да разгласят постигането на така наречен " стаден имунитет " и всичко да бъде отворено още веднъж.

*Апартейд (буквалният превод е " делене " или " изолираност " ) е политиката в ЮАР от 1948 до 1990 година Тя е дискриминираща по отношение на чернокожите и съгласно нея единствено бялата раса може да взе участие в държавното ръководство.

#3 Завръщане в бъдещето

Краят на 2021 година Пандемията още не е завършила, само че държавните управления към този момент са задействали системите за имунизационни пропуски, които към този момент са добре внедрени в публичния и комерсиалния живот на страните. Хората към този момент са толкоз изморени от ограниченията и желаят да излязат от рецесията, че са подготвени да анправят всичко належащо, за да се върнат към нормалността .

Единственият проблем е, че с настъпването на зимата програмата към този момент е остаряла. Определението за " имунитет " се основава на догатките, направени през лятото. Хората се върнаха към естествения си метод на живот преди пандемията, само че новите разновидности на вируса се усилват и имунизациите губят своята успеваемост доста по-бързо от предстоящото.

Правителствата се надпреварват да имунизират отначало, само че лечебните заведения последователно се препълват и се задават нови национални карантини...

#4 Правните парадокси

Краят на 2021 година Пандемията към момента не е завършила, а се оказа, че имунизационните пропуски се оказаха цялостен неуспех.

Сега изказванията от началото на годината наподобяват неуместни. Едно от тях пристигна от английския министър председател Борис Джонсън, който дефинира пропуските като нещо ново за страната, което обаче би трябвало да се вземе под внимание макар възраженията на " пламенни либертарианци ". Те бяха единствено върха на айсберга…

Връщайки се обратно, не би трябвало да е по никакъв начин изненадващо, че решенията на страните да вкарат тези паспорти падаха в съда. Идеята се оказа значително неприложима. Ваксинираните получават някои облаги - влизат по-бързо в някои обекти да вземем за пример, само че законът прави възбраната всеки да върви където си желае на процедура в нецелесъобразна. Бизнесът се сблъсква с евентуални правни последици, в случай че такива пропуски бъдат наложени. Освен това притежателите на обекти се превърщат в уязвими за завеждане на каузи, в случай че някой се разболее.

Носенето на маски се трансформира в едно от оръжията на културната война в някои страни. Областите с по-висок дял на етническите малцинства и имигрантите виждат по-агресивен полицейски надзор.

#5 Цяла нова картинка

Краят на 2021 година Пандемията към момента не е свършила, а в този момент има и още нещо, за което да се тормозим.

Що се отнася до имунизационните пропуски, държавните управления започнаха годината с гръмки обещания за координирани дейности. Но в последният месец на 2021 година на масата са спор на ползи, правни организации,

Но с всеки минал месец ставаше все по-ясно, че всеки ще върви по своя личен път - спорове на ползи, правни проблеми, режими за дискретност на информацията, политически календари... А вътрешните проблеми бяха други - лобиране за избрани софтуерни компании, съперници, схеми…

Малко от другите системи са на процедура съвместими. Трябва едно приложение, с цел да се лети с избрана авиолиния, друго - с цел да се посети футболен мач, билет с ваша фотография, с цел да посетите нощен клуб... При всяко прекосяване на национална граница се изисква напълно друг набор от приложения.

Всеки режим има друг лист на утвърдени ваксини. Различни равнища на " утвърден имунитет ". И всичко това предстои на подправяне.

От друга страна, изисканите заведения за хранене, скъпите фитнес зали и частните учебни заведения употребяват налагането на имунитет като маркетингов инструмент. Районите с доста имунизирани притеглят от ден на ден вложения.

#6 Защо да се хабиш?

Краят на 2021 г . Пандемията не е тъкмо завършила, само че по всичко проличава, че това е напълно близо. Една от аргументите, заради които Световната здравна организация се разгласи против имунизационните пропуски по-рано тази година бе несигурността към самите ваксини и към това дали приключват предаването на инфекцията.

Оказа се, че те защищават както ваксинираните, по този начин и предотвратяват от заразяване останалите. И до момента в който хората, получили ваксина, се радваха на своята нормалност, прегръщаха внуци, играеха футбол на закрито и впрочем, всички твърди антиваксъри застанаха на опашката от искащи.

Държавите по този начин и не реализираха изцяло мечтания стаден имунитет и към момента се появяват нови разновидности на инфекцията понякога. Рядко обаче се разболяват задоволително хора, с цел да се стигне до болница. Както при елементарния грип, няколко уязвими хора към момента умират.

След този флирт с имунизационните пропуски и всички политически, етични, правни и логистични трудности, обществото реши, че животът с различен сезонен вирус е по-поносим от алтернативата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР