Зелените орехчета са плодове на ореховото дърво, но те се

...
Зелените орехчета са плодове на ореховото дърво, но те се
Коментари Харесай

Ползите от зелени орехчета

Зелените орехчета са плодове на ореховото дърво, само че те се берат по-рано и не съумяват да узреят.

Зелените орехчета се употребяват за кулинарни и за лечебни цели. Те са доста потребни, само че са и вкусни. От тях се подготвя сладко и марината, вършат се лечебни настойки.

Зелените орехчета се събират през юни. В етап на млечна зрялост те са към 2.5 сантиметра в диаметър. Ядката е млечно-бяла под светлата ципа и е мека, може да бъде прободена с съчка за зъби. За да се извлекат оптималните изгоди от тях, би трябвало да се резервира зелената им обвивка, която по-късно се трансформира в черупка. Именно в този стадий зелената мембрана може да бъде пробита и се усеща прелестен мирис на йод.

Състав на зелени орехчета

Зелените орехчета съдържат доста потребни субстанции. Това е витамин С, витамините B1, B2, B3, B8, витамин Е, както и витамин PP.

Освен това зелените орехчета съдържат доста ароматни съединения, белтъчини, йод, органични киселини, полиненаситени мастни киселини, флавоноиди, калций, кобалт, калий, магнезий, фосфор.

Съдържанието на витамин С в кожичката на зелените орехчета е 50 пъти повече в сравнение с в лимона, който считаме за най-хубавият източник на скъпия антиоксидант.

 Зелени орехчета

Ползи от зелени орехчета

Зелената кора на тези орехчета съставлява скъпа лекарствена суровина. Сокът и настойката от тази кора са известни в националната медицина като средство против изтощеност и мускулна уязвимост.

Смесен с мед, този сок се употребява като профилактично средство против стомашни болести. Сместа от нарязани на ситно зелени орехчета и мед укрепва имунната система.

Прахът, подготвен от изсушените околоплодни ципи на ядките на зелените орехчета оказва помощ за по-бързо укрепване на охлузено.

Настойката от зелени орехчета служи за изхвърляне на глисти от организма. Настойката се подготвя, като орехчетата се разрязват на 4 елементи, поставят се в буркан от 800 мл и се заливат с водка.

Затварят се добре и се оставят на мрачно и хладно за 1 месец. Течността ще стане тъмна. Тогава настойката е подготвена и може да се прелее в различен съд, а орехчетата могат да бъдат заляти още веднъж с водка за втора доза.

Настойката се съхранява на мрачно и хладно, в добре затворен съд.

За да изхвърлите глистите от организма си, би трябвало да се приема по 1 супена лъжица от лекарствената настойка 3 пъти на ден. След 2 дни глистите ще бъдат изхвърлени от организма.

Отварата от зелената кора на орехчетата е потребна при гнойни обриви и екземи. Сокът от зелени орехчета, втриван в кожата на лицето, отстранява нежеланото окосмяване при дамите.

Тинктурата от зелени орехчета се употребява като превантивно средство против разнообразни онкологични болести - най-много при тумори на гърдата. Съдържащите се в тинктурата мощни антиоксиданти, които укрепват здравите кафези и всмукват рисковите сътрудници.

 Ползи от зелените орехчета Снимка: Стоянка Русенова

От зелени орехчета се прави доста вкусно и потребно сладко. За него са нужни 1 кг орехи, кг захар, кора и сок от 1 лимон, половин литър хладка вода. С помощта на ръкавици се обелва зелената коричка и незабавно се поставя в съд с вода и малко лимонтузу. Слагат се на котлона и щом заври сместа, водата се изхвърля. Орехчетата се поставят под течаща вода, след което процедурата се повтаря 4 пъти. Важно е последната вода да не е с кафяв цвят.

Със зелените орехчета можете да си приготвите и вълшебна запарка с мед. Измийте 40 зелени ореха и ги изчакайте да изсъхнат. След това ги нарежете на ситно и ги изсипете в изсъхнал и чист буркан. Добавете чист пчелен мед (втечнен) и оставете сместа да престои на ветровито място за 2 седмици.

Получава се магически балсам, който подтиква активността на щитовидната жлеза, укрепва имунитета и усъвършенства хормоналния баланс. Полезен е и при разнообразни болести на белите дробове. Приема се на гладно - по 1 с.л. на ден. Не превишавайе посочената доза.

От кората на зелените орехчета се извлича и потребно етерично масло, употребявано в козметиката, ползва се за боядисване на косата в кафяво. Етеричното масло от зелените орехчета се употребява и в слънцезащитната козметика.

Смята се, че орехите в млечна фаза са едни от най-хубавите естествени средства при неплодородие. Те са богат и на витамини Е и Р, както и полиненаситени мастни киселини, извънредно потребни за здравето на мъжете. Зелените орехчета усъвършенстват качеството на спермата. По отношение на женското здраве, орехчетата са доста потребни за облекчение на кисти, ендометриоза и мъчителна менструация.

Вреди от зелени орехчета

Възможно е някои хора да развият алергия към зелените орехчета поради веществата, които те съдържат. Зелените орехчета са неразрешени на хора, които са с нараснало наличие на йод в организма. Затова зелените орехчета са противопоказни при някои положения на щитовидната жлеза. Бъдете доста деликатни с тях, тъй като е допустимо да причинят съществено струпване на йод и дисбаланс в работата на жлезата.

Не се предлага приложимост на зелени орехчета при гастрит, псориазис, невродермит. Консултирайте се с гастроентеролог, в случай че имате някакви стомашни проблеми и желаете да приемате артикули със зелени орехчета. Възможно е да се получат някои неразположения.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР