Зелените коридори ще продължат по начина по който са органиизрани

...
Зелените коридори ще продължат по начина по който са органиизрани
Коментари Харесай

Костадин Ангелов: Зелените коридори ще продължат поне до 9 май

Зелените коридори ще продължат по метода по който са органиизрани все още, до 9 май. Ако има задоволителен брой ваксини, те могат да бъдат удължени. Това сподели здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов пред публицисти.

Засилен интерес има в огромните градове, само че в дребните той е по-слаб, регистрира Ангелов.

Той разгласи, че от 10 май в осведомителната система започва модул, с който персоналните лекари ще могат да подават поръчка за мечтаните от тях ваксини и по този начин ще се сформира график за приемане.

Пратката с ваксини на Pfizer, която дойде тази заран на Летище София, ще бъде разпределена до всички здравни инспекции в страната по направено авансово систематизиране.

По думите на проф. Ангелов дневно имунизираните могат да доближат и 50 000. Според него е значимо да се обезпечат задоволително количества препарати против ковид за персоналните лекари, които да ваксинират.

„ Считам, че организирахме задоволително мощна информационна акция за имунизациите. Когато започнахме процеса по имунизиране, ние бяхме с един от най-ниския % искащи да се имунизират в Европа. Сега се видя, че повече от 65% от българите желаят да се имунизират”, посочи здравният министър в оставка.

Проф. Ангелов предвижда, че болничната система в страната ще се съвзема дълго време след ковид.

„ За да действа една система най-важни са хората. Те сега са доста изтощени. Въпреки всичко сътрудниците се оправят. България не усети по какъв начин мина третата вълна на COVID-19. Ние си знаехме какво се случваше, само че нашите медици се справиха”, заключи здравният министър в оставка.

" Въпросът за " Астра Зенека " е доста внимателен. Европейска комисия започва процедура за искания пред съда за вреди, които са нанесени от компанията. Очевидно става дума, за нещо което е отвън медицинските компетентности. На хората, които са си сложили имунизацията, измежду тях са и мои близки, мога да кажа, че няма риск за тяхното здраве ", акцентира проф. Ангелов.

По думите му, в страната ни има задоволителни количества от въпросната ваксина, защото търсенето е минимално. " Някъде към 15% са ваксинираните с " Астра Зенека " от общия брой имунизирани за ден ", уточни Ангелов. По думите му, има хора, които изрично упорстват да бъдат имунизирани с " Астра Зенека ".

" От тази ваксина ще останат количества. Има решение на Министерски съвет, тогава когато имунизираме задоволителен брой български жители, да предоставим ваксини на страните от Западните Балкани, като включително влизат ваксини на разнообразни производители ", сподели още министърът на опазването на здравето.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/1433023597059857
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР