Зеленчуците водят класацията по малко въглехидрати, зрелите плодове крият най-много

...
Зеленчуците водят класацията по малко въглехидрати, зрелите плодове крият най-много
Коментари Харесай

Пет от най-ниско калоричните храни, от които не се пълнее

Зеленчуците водят класацията по малко въглехидрати, зрелите плодове крият най-вече калории измежду растителните храни.

Вечният въпрос, изключително за дамите, е кои храни съдържащи по-малко калории да сложат на трапезата И несъмнено би трябвало от тях да не се пълнее и те да утоляват глада в оптималната степен.
„ Енергийната стойност на храните се дефинира от химичния им състав. Става дума за наличието на мазнини, белтъчини и въглехидрати в тях, като най-висока енергийна стойност измежду горепосочените имат мазнините. Тоест – продуктите с най-ниско наличие на мазнини, белтъчини и въглехидрати, са и най-нискокалоричните “ , обясни д-р Митко Ригов, експерт по хранене и диететика, шеф на „ Болнично хранене “ в столичната университетска Александровска болница.

В първата и най-ниско калорийна група са зеленчуците, в които има доста малко въглехидрати, и съвсем липсват мазнини и белтъчини. Сред тях са всички летни зеленчуци – краставици, домати, зеле, карфиол, броколи, чушки, само че като се изключи картофите (въглехидратите в тях са 16-20%, по тази причина и калорийната им стойност скача внезапно нагоре).

„ Малцина знаят, че морковите и цвеклото в недопечен тип са нискокалорийни, само че щом бъдат термично обработени, енергийната им стойност се покачва, защото се усилва равнището на въглехидратите в тях “ , сподели доктор Ригов. Той заключи, че зеленчуците съдържат по 15-30 килокалории на 100 грама, което точно ги прави най-ниско калорийната храна. Добавени 2 чаени лъжички овесени трици или сварена киноа, уплътняват салатите и обезпечават задоволеност.

На второ място в „ класацията “ се подреждат млякото и изварата (особено в случай че изберем тези, които са с невисок % мазнини – до 1 на сто). И при тях килокалориите са 60-100 на 100 грама.

В третата здравословна група са рибата (пак с ниско съдъжание на мазнини), като белите типове хек, мерлуза, пъстърва, и всички морски блага. „ И при тях енергийната стойност е под или покрай 100 килокалории на 100 грама “ , добави лекарят от Александровската болница.
Филето от птици (пиле и пуйка), контрафиле и шол, както и телешкото месо (без мазнини) , образуват четвъртата целесъобразна група, благодарение на която няма да развалите фигурата си. Мазнините при тях са към 0,5 г/100 година

„ Плодовете са на пето място в „ класацията “, защото са с по-високо въглехидратно наличие, което би трябвало да се взема под внимание, в случай че задачата е съкращаване на телесното тегло “ , съобщи доктор Ригов.

Той разделя плодовете на няколко групи. В първата са тези с ниско наличие на въглехидрати, да вземем за пример динята, защото тя има към 25-30 килокалории на 100 грама. Но за сметка на това пък от нея по традиция похапваме по-голямо количество – по 500-600 грама, което също би трябвало да се има поради, в случай че желаете да отслабнете, с цел да изглеждате по-добре в банския.

Според доктор Ригов добър избор по време на сезонът им са ябълките, малините, боровинките, тъй като са ниско калорийни. През зимните месеци умерено можем да консумираме портокали. Междинна група по този индикатор са кайсиите и прасковите. Трябва да знаем, че колкото по-зрял е един плод, толкоз с по-голямо наличие на въглехидрати и с повече калории е той. Принципно с повечко калории са гроздето, черешите и бананите.

„ Оттук нататък доста значимо е по какъв начин и какво ще приготвите с изброените групи храни, с цел да остане ястието с ниско наличие на калории ” , приключи доктор Ригов.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР