Зеленчуците доставят на организма ценни минерали и витамини и подобряват

...
Зеленчуците доставят на организма ценни минерали и витамини и подобряват
Коментари Харесай

Био зеленчуци на терасата? Вижте кои може да отгледате сами

Зеленчуците доставят на организма скъпи минерали и витамини и усъвършенстват общото здравословно положение, подтикват имунната система и са отлични антиоксиданти, предпазващи клетките от свободните радикали, поддържайки здравето и хубостта ни.

Всичко това обаче важи, в случай че те не са цялостни с нитрати. Дори да купувате зеленчуци, оповестени като еко и био, не може да бъдете сигурни по какъв начин тъкмо са отгледани. За да се насладите на изгодите на зеленчуците напълно, отгледайте си ги сами. Така ще имате по едно и също време свежи артикули на една ръка разстояние, ще спестите средства и ще бъдете сигурни, че не консумирате нитрати, които са рискови за здравето.

Попаднали в организма, те се трансформират в нитрити и образуват съединяване, възпрепятстващо преноса на О2 до тъканите и органите. Нитритите предизвикват и алергии, нарушават действието на сърдечносъдовата система и щитовидната жлеза, въздействат отрицателно на нервната система и могат да причинят както натравяне, по този начин и рак. За да консумирате чисти зеленчуци, отгледайте си ги сами на терасата. Необходими са ви подобаващи по мярка и брой сандъчета, разсад и предпочитание.

Кои зеленчуци са подобаващи за развъждане на терасата?

Терасата ви би трябвало да дава отговор на няколко условия, с цел да може да отглеждате зеленчуци в сандъчета. Тя би трябвало да е слънчева или изложена на слънце най-малко през част от деня, да не е остъклена или с мрежи, с цел да имат достъп насекомите, които правят опрашването, и да е задоволително огромна, с цел да може да побере сандъчетата с растения. Препоръчваме ви да изпробвате в началото да отглеждате:

-          Домати

Най-удобни за развъждане на терасата са чери доматите, само че не пречи да пробвате и с други сортове. Най-лесно ще ги отгледате от подготвен разсад, в случай че сте начинаещи градинари. Месец май е подобаващият да се захванете с тях. Необходими са ви по-дълбоки съдове, колчета, подобаваща почва и място на терасата, което е огряно от слънце най-малко 6 часа дневно. Поливането би трябвало да е умерено, като не би трябвало да се мокрят самите растения. Отгледаните на балкона домати ще отличават с необикновен усет и мирис, с които закупените от магазина не могат да се похвалят. Заслужава си да пробвате.

-          Люти чушлета

Идеален източник на витамин С и красиво растение за терасата, те също най-лесно се отглеждат от подготвен разсад и се поливат умерено. Ще ви бъде елементарно да ги отглеждате дружно с доматите, защото имат същите условия към влага и слънце като тях.
 Как да предотвратим увяхването на връхчетата на стайните растения през ЗИМАТА? Как да предотвратим увяхването на връхчетата на стайните растения през ЗИМАТА?
Почти всяка зима цветарите стават очевидци на едно извънредно неприятно феномени. Връхчетата на обичаните им растения стартират да пожъ...

-          Тиквички

Месецът, в който да стартирате развъждането е същият – май. Засаждат се семена. Важно е съдът да е необятен най-малко 40 см., защото тиквичките порастват огромни. Във всеки съд се слагат по 1-2 семена. Поливането още веднъж е умерено, а слънце е належащо най-малко 4 часа дневно.

-          Моркови

Съдът за тях би трябвало да е бездънен. Поливането – умерено, а месецът за засаждане е февруари. За повече въодушевление и многообразие, за пъстра и забавна салата, може да закупите моркови в нетрадиционни цветове – зелен, жълт, червен.  Осигурете им слънце най-малко 5-6 часа на ден.

На терасата може да отглеждате и марули, лук, чесън, целина. Тя е отлично място за развъждане и на подправки. Саксиите с тях ще я създадат цветна, красива и зелена, а вие постоянно ще имате пресни, ароматни и същински подправки и билки за ястията, салатите или чая. Подходящи за развъждане на терасата са магданоз, мащерка, мента, босилек. Те не изискват особени старания и грижи, а се отблагодаряват с мирис и пресен усет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР