Зелената сделка е решение на Европейския съюз в посока по-зелена

...
Зелената сделка е решение на Европейския съюз в посока по-зелена
Коментари Харесай

Зелената сделка ще промени правилата за всички видове бизнес у нас

Зелената договорка е решение на Европейския съюз в посока по-зелена стопанска система. Това значи, че Европейски Съюз си слага задачата до 2050 година да стане въглеродно безпристрастен регион, а с цел да се случи това би трябвало да се промени метода, който действа стопанската система. В момента той е линеен - всички използваме някакви богатства и генерираме боклуци. Този развой би трябвало да стартира да се трансформира, като би трябвало да стартираме да използваме отпадъците за произвеждане на нови богатства. Това съобщи проф. Виржиния Желязкова, която е зам.-ректор на ВУЗФ в по телевизия Bulgaria ON AIR.

Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) и Лабораторията за научно-приложни проучвания към него VUZF Lab провеждат кръгла маса на тематика " Зелената договорка и бъдещето на вложенията и банкирането " на 26 ноември 2021 година от 10.30 ч. в хибриден формат - присъствен във ВУЗФ и онлайн

" Зелената договорка ще засегне всички браншове на стопанската система освен на Европейски Съюз, само че и на целия свят. За нашата стопанска система това значи цялостна промяна освен в бранша на произвеждане на електрическа енергия, само че и във всички типове бизнес, които би трябвало да преустроят метода по който действат ", съобщи тя.

" Ние, като страна, би трябвало да се стремим да използваме относителните си преимущества, тъй като Зелената договорка не е единствено в енергетиката, само че и в региона на земеделието, където можем да се развиваме и има какво да предложим ".

За прехода ще е необходим огромен запас, обмисляне и сила, съобщи Желязкова. " Европа не прави прехода сама. Всяка страна, доколкото има опция, избира скоростта, с която да го прави по друг метод. Според Китай да вземем за пример, по отношение на 2005 година, с 46% са намалели въглеродния отпечатък в страната на единица Брутният вътрешен продукт на страната.Това значи, че и Китай поставя доста старания и би трябвало да кажем, че това втората страната в света след Япония, която стартира от дълго време да има поредна политика към кръгова стопанска система и даже има регулации в банковата сфера на Китай, във връзка с това какви компании би трябвало да финансират ", съобщи тя.

Как ще бъде обиден бизнеса у нас?

Според Желязкова към момента не се усеща смяна, само че тя ще настъпи в идващите години по най-различни линии. " Първо ще усетят смяната всички компании, които работят в браншове, които са мощно замърсяващи и за които Европейски Съюз е декларирал, че са предпочитани. Това включва производството на пластмаси, опаковъчни материали, лека индустрия и там където има някакви химически процеси. Другата огромна тематика е за енергетиката. Поради спецификата на нашия енергиен микс, в който 40% е ела на въглищните централи, 38% на нуклеарната сила, а останалото е от възобновими източници ", разяснява тя.

По мотив отхвърли от нуклеарната енергия- това няма да е по никакъв начин елементарно, в случай че би трябвало да се случи, тъй като ще би трябвало да има сурогат. " За нас в България отводът не е просто въпрос на промяна на производството, само че и на национална сигурност ", съобщи тя.

" Компаниите ще усетят решенията от Зелената договорка по две посоки. За тях ще има доста регулации във връзка с произвеждане, боклуци, какви промени би трябвало да създадат, с цел да не вредят на околната среда. Българският бизнес би трябвало да обърне внимание на своя бранш и да се поинтересува какво стои пред него. Достъпа до финансиране също ще се промени. ЕЦБ към този момент има условия към тях - те трява да имат условия към клиентите какво вършат ", разяснява тя.

" Все още не е наложително за банките да подвигат лихвения %, само че това наклонност в Европейски Съюз и линията, задавана от ЕЦБ. Трябва да имаме подготвеност за това. Физическите лица също може да бъдат наранени. За тях може да има тласъци, в случай че да вземем за пример даден клиент реши да купи жилище в постройка с по-добър енергиен клас, той може да получи по-добри условия за лихвен % по заема. Такава е практиката в редица европейски банки за да се подтиква строителството на подобен вид жилищни здания ", изясни тя.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР