Зехтин наричаме маслото, което се добива от плода на маслината.

...
Зехтин наричаме маслото, което се добива от плода на маслината.
Коментари Харесай

Ползи за здравето от консумацията на зехтин

Зехтин назоваваме маслото, което се добива от плода на маслината. Като храна, зехтинът е прочут на човечеството от към този момент хиляди години и известността му продължава да пораства и през днешния ден, с помощта на приятния му усет и множеството проучвания, които потвърждават здравословните от приема му.

Как се прави зехтин?

Първата крачка от извличането на зехтина е да се намачкат маслините. От това се получава гъста паста, която след това се разбърква, с цел да стартира отделянето на мазнината. След това, благодарение на центрофуга, мазнината и водата се отделят от пастата, а по-късно пък се отделя водата, оставяйки след себе си единствено маслото. Но процесът рядко стопира до тук…

Видове зехтин

Рафиниран зехтин

Рафинирането е развой, при който благодарение на разреждащи субстанции и при висока температура, се обезвреждат огромна част от усетите и миризмата на зехтина. Това разрешава на производителите да комбинират разнообразни типове масло и маслини, както и по-нискокачествени първични материали като цяло, без това да се отрази на вкусовите качества на крайния артикул.

Защото неприятните усети, които могат да се образуват от потреблението на по-нискокачествени първични материали, като отчасти ферментирали маслини и всеобщия индустриален развой, се отстраняват химически при рафинирането по-късно.

Нерафиниран зехтин - Екстра върджин, студено пресован

" Върджин " безусловно значи " непорочен, недокоснат ". Това е по този начин, тъй като при нерафинирания зехтин всички химически дообработки на маслиново масло, през които минава рафинирания, се заобикалят. Процесът на произвеждане нормално свърша с извличането на зехтина от маслиновата паста, след което непосредствено се минава към бутилиране.

Липсата на химическо " възстановяване " значи, че производителите би трябвало да употребяват първични материали с допустимо най-високо качество при производството на този вид зехтин, с цел да се избегне намаление на качеството и неприятен усет при крайния артикул.

За да се класифицира като " екстра върждин " един зехтин би трябвало да дава отговор на избрани условия. Едно от тях е да бъде извлечен напълно посредством първичното, студено сплескване на плодовете, без спомагателна топлинна или химическа обработка, както към този момент разбрахме. Това е и повода този зехтин постоянно да се назовава и " студено пресован ".

Ектра върджин зехтинът има прелестен маслинен усет, няма вкусови недостатъци и с цел да бъде систематизиран като подобен, би трябвало да има избрани химически индикатори в състава си. Заради неналичието на спомагателна химическа обработка, екстра върджин зехтинът съдържа по-голямо количество потребни хранителни субстанции и вследствие - повече преимущества за здравето.

Ползи за здравето от потреблението на зехтин

Що се отнася до източниците на потребни мазнини, зехтинът е неоспорим първенец при здравословното хранене. Неговите здравословни преимущества са излседвани и потвърдени в голям брой изследвания. Ето някои от тези преимущества:

1. Намалява риска от развиване на някои типове рак - фитонутриентът олеокантал, който се съдържа в зехтина, има мощен антивъзпалителен резултат, сходен на този на ибупрофена. Това може да понижи риска от развиване на рак на гърдата.

2. Намалява риска от сърдечно-съдови болести - зехтинът намалява равнищата на неприятния LDL-холестерол и триглицеридите в кръвта. В същото време равнищата на положителния HDL-холестерол остават същите и даже по-високи. Така се предотвратява образуването на мастни отлагания по стените на кръвоносните съдове и доста се намалява рискът от развиване на сърдчено-съдови болести.

3. Притежава антиоксидантни качества - нерафинираното маслиновото масло е богато на антиоксиданти, изключително на витамин Е, за който се счита, че понижава риска от рак. Сред растителните масла, зехтинът е с най-високото наличие на мононенаситените мазнини, които не се окисляват в организма.

4. Подобрява кръвното налягане - скоршно изследване на редица проучвания демонстрира, че потреблението на едвам 2 с.л. зехтин на ден може доста да облекчи високото кръвно налягане.

5. Подходящ е за диабетици - свойствата на зехтина да пониважа равнищата на неприятния холестерол, да управлява равнищата на кръвната захар и да спомага за положителния инсулинов отговор го вършат подобаващ за консумация от хора, страдащи от диабет.

6. Помага при остеопороза - повишената консумация на зехтин се свързва и с по-добра минерализация и калциране на костите, като по този начин усъвършенства положението на хора, страдащи от остеопороза, както и понижава рисковете от развиването й.

Защо зехтинът е по-скъп?

Може би се питаш за какво зехтинът е толкоз по-скъп… от слънчогледовото олио да вземем за пример? Цената на качествения зехтин се дължи на много фактори - както казахме, екстра върджин зехтинът би трябвало да се създава единствено от допустимо най-качествените първични материали, които несъмнено, не са евтини. Освен това, България не е известна със своите маслини… и като всеки вносен артикул - и зехтинът се оскъпява. Цената на литър прекрасен, студено пресован зехтин елементарно може да надвиши 20 лева

Но даже да си с стеснен бюджет - не се притеснявай. Дори по-обикновения, пречистен зехтин, е по-добър избор за твоята диета, в сравнение с слънчогледовото олио и други сходни евтини растителни мазнини. Макар да не съдържа толкоз хранителни субстанции и антиоксиданти като екстра върджин зехтина, нерафинираният също е добър източник на потребните мононенаситени мазнини. А литър от него можеш да намериш за по-малко от 10 лева

Може ли да се употребява зехтин за готвене?

Върлува митът, че със зехтин не е добре да се готви, тъй като се отделят нездравословни субстанции. Това не е правилно! Съвсем умерено можеш да приготвяш храната си със зехтин. Но защото топлинната обработка убива огромна част от вкусовите му качества, няма смисъл да купуваш безценен, екстра върждин зехтин за готвене. В случая - можеш да се насочиш към по-обикновения пречистен подобен. А качественият зехтин дано остане за в допълнение овкусаване на храната.

Как се съхранява зехтин?

Неотворен, зехтинът може да се съхранява на ветровито, мрачно място до 2 години, като този период може да е още по-дълъг, в случай че качествтото на зехтина е още по-високо. Веднъж отворена, бутилката със зехтин е годна за приложимост нормално до няколко месеца след отваряне, преди да стартира да гранясва, придобивайки противен, горчив и настойчив усет. Дръж отворената бутилка още веднъж на хладно и мрачно място и я използвай относително постоянно, с цел да не залежава.

Добра концепция е да се купуват по-малки разфасовки от по 0,5 до 1 л зехтин, които могат да се изразходят бързо без смяна в качеството. Вместо огромните 5 литрови баки, които съм виждал да се оферират тук-там.

Други способи за потребление на зехтина

Разбира се, зехтинът ни е прочут основно като съставна част в кулинарията. Той е и една от главните съставки на известната средиземноморска диета.

Но маслиновото масло има необятно разпространяване и в други сфери от живота - като козметиката и домашната медицина... Можеш да намериш зехтин като съставна част в шампоани, кремове, маски и други козметични артикули за поддържане, както и в предписания за разнообразни болежки и неприятни състояния… Ето 1-2 образеца:

Зехтин и лимон, за болежки и недоволства

Тази композиция пък очевидно е известна бабина рецепта за една редица болежки и недоволства - като стартираме от ставни и ревматични проблеми и стигнем до битка с махмурлука…

Жабурене със зехтин

Още едно предопределение, което намирам за… забавно. Според някои хора жабуренето със зехтин заран е превъзходен метод за детоксикация.

В умозаключение

Трудно ще намериш по-добър източник на потребни мазнини, който да се съчетава добре в толкоз разнообразни здравословни предписания.

*Източник: http://www.highviewart.com/
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР