Здравословното, пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за

...
Здравословното, пълноценно хранене трябва да е достъпно и приятно за
Коментари Харесай

Как да научим децата да се хранят здравословно?

Здравословното, пълноценно хранене би трябвало да е налично и прелестно за всеки. Не единствено за тези, които съблюдават режим, а за всички, които желаят да живеят и да се усещат добре. А доста от моите клиенти и читатели, които са избрали да живят по този начин, също по този начин са и родители и желаят това и за децата си.

Но по какъв начин да убедиш малко дете, че здравословната храна е вкусна и потребна и броколите не са зложелател, а другар?

Аз към момента не съм татко, само че за благополучие има други експерти в сферата, които са. А и много научна литература и психични изследвания, на които да се опрем, с цел да си отговорим обосновано и в детайли на въпроса „ Как да научим децата си да се хранят здравословно? “.

В тази публикация ще споделя част от обширната научнодоказана информация по тематиката, поднесена във допустимо най-достъпен и простоват за схващане вид - под формата на няколко потребни съвета и тактики, които да следваш, с цел да научиш децата си освен да се хранят здравословно, само че и това да бъде прелестно и да им харесва.

Съвет 1: Без напън!

Това е постоянно срещана неточност при доста родители. В мощното си предпочитание да накарат децата си да се хранят здравословно – от време на време прекаляват и безусловно ги задължават да се хранят по този начин.

„ Яж си зеленчуците “ е доста известна фраза в редица филми и това не е случайно…

Това задължаване може и да сработи в съответния случай и детето да си изяде почтително порцията, само че в това време този метод поражда отрицателна асоциация: че да се храниш здравословно или с избран вид храна е обвързване. А отговорностите са досадни… Според проучванията това води освен до отвращение за банкет на тази храна, само че и до понижен банкет на храна като цяло.

Решението тук е да се даде право на избор. Децата доказано реагират доста по-положително, в случай че им се даде право на избор сред няколко разновидността. Така че не би трябвало да се опитваме да им наложим своето мнение, а по-скоро да ги „ побутнем “ в вярната посока. Или в случай че би трябвало да дам съответен образец:
Вместо „ Изяж си ориза! “, по-добрият метод би бил „ Картофки или ориз искаш за гарнитура “?  - И двете храни са положителни източници на бавни въглехидрати, тъй че всеки избор би бил положително решение, само че детето най-вероятно ще се почувства по-сигурно и по-добре, в случай че може да избере.

Съвет 2: Бъди за образец!

Ако искаш децата да свикнат с усета и постоянния банкет на здравословна храна – дай им позитивния образец, от който се нуждаят. Покажи им, че ти също се храниш по този начин и че ти харесва, изясни им за какво е потребно.

И тук има проучвания, които са посочили, че това работи. Децата на родители, които постоянно консумирали плодове и зеленчуци, също посочили по-голям интерес и предпочитание за консумация към тези храни в дълготраен проект.

Съвет 3: Не награждавай яденето на здравословна храна!

Точно по този начин, няма печатна неточност. Знам, че се опитваме да научим децата да се хранят здравословно, само че самият акт на хранене със здравословна храна не трябва да се награждава по някакъв специфичен метод. Защо?

Защото, също като натиска, упованието на премия за несъмнено деяние подкопава персоналната вътрешна мотивация на човек да го прави. Постепенно се построяват разбирането и навика, че това води до премия и цялото нещо става просто интрумент за придобиване на несъмнено заплащане.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР