Мокрите кърпички не са направени от хартия и никога не

...
Мокрите кърпички не са направени от хартия и никога не
Коментари Харесай

Масова заблуда в България за мокрите кърпички: Не са от хартия

Мокрите кърпички не са направени от хартия и в никакъв случай не трябва да ги изхвърляте в природата. 

" За Земята “ провежда разчистване на планините към този момент 25 години и за това време сме свалили 120 тона отпадък от най-високите елементи на планините, националните и естествени паркове на България. Това сподели Данита Заричинова – еколог и част от екипа " Нулеви боклуци “ на Сдружение " За Земята “, в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Тя призна, че е доста стимулирана да работи за запазване на природата, тъй като е разпален алпинист. Много от времето си прекарва по високите планини на България. " Работата ми в Екологично съдружие " За Земята “ като част от екип " Нулеви боклуци “ стартира тъкмо около планината, с хора от планинарския клуб, в който членувам “, описа Заричинова.

В почистванията, проведени от " За Земята “ всяка година, се включват повече от 50 души.

" В една акция от четири-пет дни събираме в действителност доста отпадък.

Намирали сме какво ли не: неща, които могат да се съберат за цяла баня, доста гуми в дерета. Около хижите има доста остарели сметища, които сме изравяли.

Там има остарели консерви, стъклени артикули, а по-късно идва и ерата на пластмасата с чашки, всевъзможни пластмасови артикули, даже играчки, а най-после има и един пласт опаковки.

Мокрите кърпички са най-честият боклук, който намираме зад всяко храстче и камъче, тъй като хората всеобщо си мислят, че те са направени от хартия “, описа Заричинова.

Чували с отпадъци са събирани даже от най-високия връх у нас, акцентира тя.

Част от тези боклуци се генерират и от самите хижи.

" Има доста виновни хижари, които смъкват целия си отпадък и мислят по какъв начин въобще да не генерират боклук, само че има и такива, които са трансформирали по-скоро в бизнес това, което вършат.

Във всяка хижа е значимо да има съдове за многократна приложимост, както и санкции за хората, които замърсяват.

Важно е да няма въобще кошчета, тъй като това подготвя да изхвърлиш отпадъка си там “, добави екологът.

Кампания " Из чисти планини “ на Сдружение " За Земята “ е ориентирана главно към предварителната защита.

" Освен " Боклукът – в раницата “, каквото е мотото на чистенията, хората би трябвало да помислят по какъв начин въобще да не основават боклук. Това става като носиш свои съдове, като поискаш от хижарите да ти сипят кафето, чая или ракията в канчето, а не в пластмасова чашка, като си налееш вода в лична бутилка. Ние сме големи късметлии да имаме чиста вода в планината и толкоз доста чешми на всички места, откъдето можеш да си налееш вода “, сподели Данита Заричинова.

Обучението на децата в екологично мислене би трябвало да стартира още от най-ранна детска възраст. " Има много просветителни лагери измежду природата, които се провеждат в България и за най-малките “, добави екологът.

На 9 май в Кино " Влайкова “ в София е премиерата на кино лентата " Из чисти планини “. " С кино лентата желаеме да се опитаме да достигнем до повече хора, да видят контраста сред извънредно красивата природа и боклука, който намираме там “, изясни Данита Заричинова.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР