Здравословното хранене на децата и контролът върху маркектинга на хранителните

...
Здравословното хранене на децата и контролът върху маркектинга на хранителните
Коментари Харесай

Експерти призовават за засилен контрол на детската храна

Здравословното хранене на децата и контролът върху маркектинга на питателните артикули разискват наши и европейски специалисти на конференция в границите на Председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. Форумът е под надпис " Здравословно бъдеще за Европа: здравословно хранене при децата " и подчертава върху хранене на децата в учебно заведение и детските градини.

Експерти от държавите-членки в региона на опазването на здравето и земеделието разискват дейни политики за справяне с растежа на хроничните болести и затлъстяването при децата. Сред главните фактори за тях е нездравословното хранене. Проблемът има и стопански аспект, защото за лекуването на хората с хронични болести се изразходват 70 % от средствата за здраве, уточни Джон Райън от Главна дирекция " Здравеопазване ” на Европейска комисия.
По време на малтийското председателство, което одеве приключи, разработихме инструкции за публичните поръчки, които касаят доставката на храни за учебно хранене. Това са храни с ниско наличие на захар, на мазнини и сол. Това е доста значимо, тъй като пазарът на равнище Европейски съюз за учебна храна се прави оценка на 7 милиарда евро годишно. Така че всички страни могат да се обединят и да създадат обща поръчка, с цел да купят висококачетвени храни за учебните заведения, показва Райън.

Така, съгласно Джон Райън, ще бъде насочен сигнал и към производителите за това, че с изключение на цената, качеството също е аршин за избор.

В бранша " Земеделие и храни " приоритет е недопускането на нездравословни за здравето първични материали да се влагат в хранителни артикули, означи зам.- министърът на земеделието и храните Цветан Димитров .

20 млн. лв. се изразходват годишно за схемите " Училищен плод " и " Училищно мляко ". Димитров означи, че новият Закон за храните към този момент е в Народното събрание и в него са отразени европейските правила.

Зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева уточни, че у нас към този момент има създадена стратегия за предварителна защита на хроничните незаразни заболявания, в която са фокусирани факторите нездравословно хранене, тютюнопушене и алкохол, както и подробна нормативна уредба.

Министерство на земеделието регламентира храненето при децата в другите възрастови групи, сподели Начева.  

Във фокуса на днешната полемика са и измененията в евродирективата за аудио-визуалните медийни услуги, уточни Джон Райън.

" Обсъждането е в подтекста на смяна на аудиовизуалните услуги - интернет, радио и телевизия. Важно е в подтекста на тези медии уязвимото население да бъде предпазено. От Европейската комисия предложихме да има специфични правила в маркетинга и рекламата на храни с високо наличие на захар, сол и мазнини, и това да се вижда от младото потомство. Това се отнася и за алкохола. EK предлага това да са доброволни ограничения, само че ще подчертаем значимостта да се управлява маркетингът на избрани артикули измежду децата, с цел да се борим със затлъстяването измежду тях ", разяснява Райън.

Омбудсманът Мая Манолова прикани и за финансиране на проучвания, които да демонстрират въздействието на комбинацията от разнообразни добавки в храните върху човешкия организъм или по този начин наречените Е-та.

Манолова описа за безплатното мобилно приложение, което демонстрира точното наличието на дадена храна, откакто се сканира етикета. Приложението е създадено от възпитаници от Смолян.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР