Здравното министерство ще пита юристите на Министерския съвет дали трябва

...
Здравното министерство ще пита юристите на Министерския съвет дали трябва
Коментари Харесай

Казусът Пирогов: Проверява ли прокуратурата екипа на здравния министър?

Здравното министерство ще пита юристите на Министерския съвет дали би трябвало да се съобрази с решението на здравната комисия от през вчерашния ден за отсрочване на освобождението на шефа на " Пирогов ". Това съобщи министърът на здраеопазването Христо Хинков в студиото на " Още от деня ".

Екипът ни потърси отговор и на още един въпрос - ревизира ли прокуратурата хора от екипа на здравния министър. Тази информация през вчерашния ден бе обявена от шефа на " Пирогов " Валентин Димитров.

Въпросът остава ли шефът на " Пирогов " на поста си към момента няма еднопосочен отговор.

" Такова решение на здравната комисия е казус. Те могат да предлагат такова нещо, само че не знам дали би трябвало да се съобразя като ултимативно. Затова ще запитвам юристите на Министерски съвет ", сподели Христо Хинков.

По време на изключителната здравна комисия през вчерашния ден шефът на " Пирогов " разгласи, че прокуратурата ревизира не него, а чиновници на министерството, които преди този момент са работили в болничното заведение.

" Прокуратурата е в " Пирогов ", само че не проверяват мен, проверяват хора от екипа на министъра. Питанията са за началника на кабинета и шеф на дирекция ", уточни Валентин Димитров.

" Преди време беше оповестен един сигнал от проф. Поромански до прокуратурата, обвързван с началника на кабинета и шеф на дирекция в Министерство на здравеопазването. Въпросът ми е с това ли е обвързвано? ", попита Васил Пандов - член на Комисия по опазване на здравето към Народното събрание.

Валентин Димитров: Да, да, тъкмо по този сигнал.

Свързахме се с Иван Поромански, който е някогашен шеф на болничното заведение. ГРАФИКа Той отхвърли да е подавал сигнал до прокуратурата против двамата сегашни чиновници на здравното министерство. Още през август е изпратил опровергаване до медиите, в което отхвърля данните в обявата.

От Софийската градска прокуратура обявиха за " По света и у нас ", че не се прави нито инспекция, нито има досъдебно произвеждане, касаещо двамата чиновници. По информация от наши източници през август в прокуратурата е получен имейл, в който пишело, че е изпратен от Поромански, само че без да бъде подписан. Прокурорът отхвърля да образува произвеждане. Самият Поромански и тогава е заявил, че не е писал подобен сигнал.

В отчета, който опълчи болничното заведение и министерството се твърди, че има съществени нарушавания при публичните поръчки, както и директно договаряне с компании. Директорът на Пирогов разгласи, че ще съди министъра за засегнатост.

" Ако се откри, че данните в отчета са измислени, ще си подам оставката ", съобщи министърът пред Българска национална телевизия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР