Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията

...
Здравното министерство публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията
Коментари Харесай

МЗ публикува Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19

Здравното министерство разгласява Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19. В него е написано какви ограничения ще се постановат на районно равнище и при какви условия.

В проекта е планувано страната да бъде разеделена на шест клъстера. Противоепидемични ограничения ще бъдат въвеждани на районно равнище според от натовареността на интензивните отделения и на медиците.

Въвеждат се четири стадия, по които ще се преценя какви ограничения да бъдат налагани.

Първи стадий е с най-малка претовареност на интензивните кревати – 50%. Няма да се вкарват спомагателни ограничавания, само че ще бъде засилен контролът по съблюдаване на към този момент съществуващите противоепидемични ограничения – носене на маски, обезпечаване на физическа отдалеченост, " зелен документ " и тестване в учебно заведение.

Втори стадий е с 60% претовареност на леглата. Такава е обстановката в доста от областите в страната все още. Предвижда се наблюдаване по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и при нужда, след експертно разискване, ще бъдат подхванати дейности за промени. В просветителната система ще се преустановят заниманията по ползи, като се изключи тези в границите на целодневната организация на образованието, които се организират без разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки.

Етап три е когато се доближи рисково равнище на претовареност от 70%. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя потенциал дружно с условието за " зелен документ ". В учебните заведения ще бъде въведена ротация за класовете от V и XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн образование през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап 4 - при 80% претовареност на интензивните кревати. Тогава ще работят единствено магазините за хранителни артикули, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските компании, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към образование от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

Една част от ограниченията касаят образованието в учебните заведения, друга част - граничния надзор, а трета - работата на комерсиалните обекти:

- I стадий: Разширяване на обсега на обекти и действия, по отношение на които са въведени противоепидемични ограничения. Осигурена физическа отдалеченост от минимум 1,5 метра, тук-там според заповеди на министъра на здравеопазването; Носене на защитна маска за лице, тук-там, избрани със заповед на министъра на здравеопазването; Наблюдение за спазването на избраните със заповед на министъра на опазването на здравето противоепидемични ограничения, установяване на виновни институции и лица за надзор за съблюдаване на ограниченията, разширение при нужда на контролиращите органи, надзор за съблюдаване на мерките; Подобряване на техническите благоприятни условия за инспекция на цифрови документи от държавните здравни инспектори, посредством обезпечаване на подобаващи устройства за валидиране на QR кодове.

- II стадий: Синхронизиране на метода " Зелен документ " с издаваните Цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз посредством: Наблюдение по отношение на спазването и периода на годност на документите за имунизация и на документите за преболедуване и предприемане на дейности за промени при нужда, след експертно разискване, критерии за досегаемост.

- III-ти стадий: Въвеждане на ограничавания до 50% в капацитет/работна площ/брой лица в обектите и дейностите със значение за публичното здраве, въвеждане на работно време до 22 часа, при съблюдаване на метода " Зелен документ ".

- IV-ти стадий: Преустановяване на работата на обектите и дейностите със значение за публичното здраве. Преустановяване на метода " Зелен документ ". Функционират единствено търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, 17 снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори. Допълнителни знаци: възрастова конструкция на COVID-19 (седмична заболяемост по възрастови групи), териториална характерност на епидемиологичния развой (регистрирани епидемиологични гърмежи, спорадично/повсевместно разпространение). Въвеждането на ограничения по отношение на учебни заведения, обекти и действия със значение за публичното здраве се вкарват на общинско/областно или на национално равнище, според от степента на разпространяване на COVID-19 и равномерността на неговия териториален обсег. Контролът по осъществяването на ограниченията ще се осъществя от районните здравни инспекции, Министерство на вътрешните работи, регионални и общински управляващи и техните структури, БАБХ и други оторизирани институции.

Въвеждат се противоепидемични ограничения от работодателите

I стадий: Изготвяне на инструкции, формирани от способените органи по браншове, за понижаване на риска на работното място от заразяване със SARS-CoV-2;  правене на проекти за непрекъснатост на работния развой, посредством повишение отбраната на работещите посредством въвеждане на метода " Зелен документ ", работа от разстояние и др.; въвеждане на метода " Зелен документ " от държавна и общинска администрация, други ведомства и структури, след обсъждане; предприемане на дейности по понижаване на интервала на изолираност и карантина съгласно научнообосновани данни; обезпечаване непрекъснатост на работния развой на сериозните структури.

II стадий: Въвеждане на рекомендация за отдалечена работа до 50% от личния състав и съществуване на зелен документ, след разбор.

III стадий: Задължително въвеждане на отдалечена форма на работа и съществуване на зелен документ, очестяване графика за придвижване на транспортните средства от градския превоз, при опция и след разбор.

IV стадий: Функционират единствено търговски обекти за хранителни артикули, дрогерии, аптеки, оптики, зоомагазини, банки, снабдители на пощенски и куриерски услуги, застрахователи, снабдители на платежни услуги, офиси на телекомуникационни оператори и други.

Националния действен проект за справяне с пандемията от COVID-19 вижте тук:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР