Здравното министерство предлага облагане на вредните храни с данък като

...
Здравното министерство предлага облагане на вредните храни с данък като
Коментари Харесай

Здравно министерство предлага нов данък за вредните храни

Здравното министерство предлага облагане на нездравословните храни с налог като мярка за битка със затлъстяването и нездравословния метод на живот. Идеята заяви зам.-здравният министър доктор Адам Персенски пред “Труд ”.

Обмисля се данъкът да бъде в границите на 10% от цената на продукта, което значи, че и упованието повишаване ще е до 10% от крайната цена. Финансовите планове обаче занапред ще се вършат, прецизира “24 часа ”.

Финансовото министерство и министерството на земеделието към момента не са получили плана на Министерството на здравеопазването за мнение и координиране, а от здравното ведомство прецизират, че предлагането за смяна в Закона за здравето още не е написано.

За съпоставяне в Дания, където преди 4 година е въведен налог върху храни с нараснало наличие на наситени мазнини, били заложени към 160 млн. евро доходи годишно. Очаква се специалистите да уточнят дали постъпленията от новия налог ще се изразходват за профилактика или за промоция на здравословния метод на живот, написа “24 часа ”.

Идеята е производителите на нездравословни храни да бъдат облагани поради последствията от потреблението им за хората, а за потребителите се залага на резултата от повишаването на цигарите и алкохола – колкото по-високи са цените, толкоз повече понижава броят на пушачите, да вземем за пример.

От здравното министерство прецизират, че става дума за храните с прекалено наличие на сол – множеството индустриално модифицирани и консервирани храни, салами, месни деликатеси и др. Определената горна граница на дневния банкет на натриев хлорид е до 5 г на човек. Системното пресоляване на храните води до проблеми с бъбреците, а оттова до повишение на кръвното и натоварване на сърдечната активност.

Друга от задачите на концепцията за новия налог е да подтикне производителите на храни със сол да заменят натриевия хлорид- готварската сол, с калиева сол. Тя се счита за по-благоприятна за здравето, защото използването й оказва помощ за опазване на водния баланс на организма.

“Не съм осведомен с концепцията за въвеждане на данък или налог за нездравословни храни, звучи ми много екзотично ”, разяснява пред “24 часа ” шефът на Българската организация за сигурност на храните проф. Пламен Моллов. Той прецизира, че вижда няколко проблематични момента за практическото й осъществяване – да вземем за пример по какъв начин да се дефинира абсолютно кое е нездравословно, както и кои да са съответните граници за вредност на дадена съставна част като сол, захар и прочие

По думите му няма нито една храна, която да е 100% нездравословна или 100% потребна и според от физическото и здравословното положение за един човек нещо, което по принцип за другите е потребно, може да се окаже нездравословно, и противоположното.

Според Пламен Моллов в случай че се стартира със солта, то би трябвало да има налог и за захарта, за брашното.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР