Здравното министерство обновява Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията

...
Здравното министерство обновява Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията
Коментари Харесай

МЗ: Актуализираме Регистъра на ражданията, данните не са верни

Здравното министерство обновява Информационната система за ражданията (Регистъра на ражданията в България), осведомиха от Министерство на здравеопазването.

Според информацията от ведомството на Кирил Ананиев в Регистъра на ражданията във Видин от началото на годината до в този момент пишело, че са родени 75 деца , а по публични данни от двете лечебни заведения новородените към 31 декември 2018 година били 330, твърдят от Министерство на здравеопазването.

 Политолог дефинира 2018 година за трагична за българите
Политолог дефинира 2018 година за трагична за българите

" Така стартира и по този начин свършва "

Подчинените на Ананиев са безапелационни, че Регистърът за ражданията не бил настоящ, тъй като били открити и отстранени няколко срутва в системата . С анулацията на Медицинския стандарт " Акушерство и гинекология " отпадна задължението на лечебните заведения в тридневен период да подават централизирано информация за осъществените раждания и параметрите, свързани с тях, оправдават се от Министерство на здравеопазването.

Министерството на здравеопазването реализира Проект " Доизграждане на Национална здравно-информационна система (НЗИС) - стадий 1 и стадий 2 ". Част от тази система е планувано създаването и внедряването/ надграждането и интеграцията на най-малко 30 електронни регистъра от Сектор " Здравеопазване ".Един от тях е и регистърът на ражданията. В момента текат публичните поръчки за построяването на НЗИС, осведомят от Министерство на здравеопазването.

 Смъртността при новородените у нас е 2 пъти повече от междинното за Европейски Съюз
Смъртността при новородените у нас е 2 пъти повече от междинното за Европейски Съюз

Анализирайте аргументите, прикани английски професор по акушерство

С построяването на НЗИС ще се постави основата на електронното опазване на здравето - ще бъде осъществена съгласуваност сред множеството създадени и функциониращи сега системи в региона на опазването на здравето .

Това ще разреши обмена и контрола на информацията в действително време . Единната система ще включва електронен запис, електронна рецепта, електронно направление, както и регистрите. Чрез интеграцията ще се реализира възстановяване на организацията, контрола, планирането и прогнозирането на дейностите в системата на опазването на здравето.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР