Здравното министерство (МЗ) е спряло изплащането на бонуса от 1000

...
Здравното министерство (МЗ) е спряло изплащането на бонуса от 1000
Коментари Харесай

Спряла ли е държавата коронапремията от 1000 лв. за медиците на първа линия? МЗ категорично отрича

Здравното министерство (МЗ) е спряло изплащането на бонуса от 1000 лв. за медиците и за немедицинския личен състав в лечебните заведения, които са на първа линия в битката с ковид. Решението било оповестено с писмо до лечебните заведения и влиза в действие със задна дата – от 1 януари, 2021 година, а лечебните заведения би трябвало да върнат получените за задачата пари, които още не са изплатили.
уеб сайтът " Право и здраве ", зад който стои Центъра за отбрана правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ). Председател на ЦЗПЗ е доктор Стойчо Кацаров.
Д-р Кацаров е с богата политическа кариера - в интервала 1995 - 1996 година е ръководител на Общинския съвет на Дупница, през 1997 година е определен за народен представител в 38-то Народно заседание от листата на Обединените демократични сили (ОДС). От 1997 до 1999 година е Областен шеф на Софийска област, а от април 1999 до 2001 година е заместник-министър на опазването на здравето. В неговия сектор попадат интернационалното съдействие и европейската интеграция, лекарствената политика и профилираният здравноосигурителен контрол. През 2001 година е определен за народен представител, още веднъж от листата на ОДС. Член на Комисията по опазването на здравето (2001 – 2005) и Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред (2004 – 2005). 
През 2004 година, след отдръпването на група депутати отпред с Иван Костов от Съюза на демократичните сили (СДС), е измежду създателите на Демократи за мощна България (ДСБ) и е определен за член на Националното управление на партията.
Според написаното от " Право и здраве ", НЗОК ще превежда на лечебните заведения суми за хонорари на лекари, сестри и санитари в размер надлежно 600/360/120, като в материала се прецизира, че това е брутна сума. Припомняме, че размерите на въпросното в допълнение заплащане по специалности.
 Личните лекари би трябвало да получат 1000 лева в допълнение поради COVID-19 през днешния ден, 15 декември Личните лекари би трябвало да получат 1000 лева в допълнение поради COVID-19 през днешния ден, 15 декември
Общопрактикуващите лекари на първа линия в битката с COVID-19 ще получат спомагателните 1000 лв. във вторник, 15 декември, съобщи БГН...
В публикацията се твърди и, че Министерство на здравеопазването ще възвърне заплащането на
бонуса от 1000 лева, само че от началото на март. " Само доктор Кацаров си знае за какво е пуснал това ", разясниха от здравно министерство пред, като прибавиха, че новината не е вярна . В нея написа още и следното: " Писмото, с което се уведомяват лечебните заведения за прекъсване на парите, не касае РЗИ и другите чиновници на държавната администрация, получаващи и до в този момент също по 1000 лв. за първа линия. Предполагаме, че те ще продължат да ги получават без спиране и за тях средствата от бюджета са обезпечени ". Добавено е и, че парите идват по линия на еврофондовете т.е. са пренасочени - 105 млн. лв., 75 млн. от които към лечебните заведения и работещите там, а 30 млн. са за РЗИ и друга държавна администрация.


От здравното министерство потвърдиха и, че ще разгласяват публично опровергаване и коментар на новината.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР