Здравното министерство, МВР и прокуратурата започват най-мащабната до този момент

...
Здравното министерство, МВР и прокуратурата започват най-мащабната до този момент
Коментари Харесай

Започват мащабни проверки на държавните и общинските болници

Здравното министерство, Министерство на вътрешните работи и прокуратурата стартират най-мащабната до този миг инспекция на всички държавни и общински лечебни заведения за неизгодни контракти. Министрите на опазването на здравето и на вътрешните работи, както и основният прокурор дадоха взаимна конференция, на която показаха, че главният метод за източване на държавното и общинското опазване на здравето са договорите за взаимна активност с други лечебни заведения.

Договори на 195 лечебни заведения, събрани в 40 папки, ще се пресяват за съмнителни схеми, сходни на тези във Враца. Там на територията на държавната болница Христо Ботев има 2 частни лечебни заведения. По контракта с русенската " Медикакор " се оказва че врачанската болница е платила 15 млн, против което е получила ремонт, остаряла инсталация и консумативи за близо 3 милиона, заяви основния прокурор. Другият частник - " Вива медика " пък се употребил от аптеката на Христо Ботев съвсем безплатно.
Сотир Цацаров - основен прокурор: Аз бих ви предложил да се опитате да познаете каква е цената за година - 100 лв., 50 лв..
Болницата в Ловеч пък има контракт с частната " Кардиолайф ", приходите са красноречиви.

Сотир Цацаров: Държавната болница - 1 388 000 лева доходи за 13 млн доходи. Това е задачата на инспекциите, които вършим в този момент. Казано по различен метод, ние считаме, че тази процедура, практиката на болница в болничното заведение е един от главните канали за източване на държавното и общинско опазване на здравето.
Моделът " Болница в Болницата " съгласно основния прокурор съществува в цялата страна. Въпреки че в закона за лечебните заведения, под един покрив са възможни единствено лечебни заведения с разнообразни действия. Но най-често тежките случаи се поемат от държавната болница, до момента в който леките и по-доходоносни се одобряват в частната.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: Битката ще бъде жестока - това е градено с години, тези практики, и ние в този момент решаваме да се оправим с тях, тъй като взема застрашителни размери за системата на опазването на здравето.
Здравният министър се надява сходни инспекции във всички области на опазването на здравето от тук нататък да са систематични. А по взаимните контракти Кирил Ананиев е разпоредил през днешния ден инспекции и от страна на здравните инспектори и медицинския одит.

Кирил Ананиев - министър на опазването на здравето: Това, което е значимо, че ще работим на пресечен принцип,- т.е. инспекциите от дадена област ще се правят от представители на посочените институции на прилежаща област, с цел да няма избрана форма на самостоятелност.
Болницата във Белоградчик, където през вчерашния ден имаше митинги, няма контракт с друга болница. Тежкото финансово положение там евентуално се дължи или на неприятен мениджмънт или на липса на фрагменти - посочи министърът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР