Здравното министерство е против препълнените групи в яслите и детските

...
Здравното министерство е против препълнените групи в яслите и детските
Коментари Харесай

Здравното министерство е против препълнените групи в градините

Здравното министерство е срещу препълнените групи в яслите и детските градини. Позицията на министерството е още от преди пандемията от ковид, а в сегашната обстановка приемът на повече деца в детските заведения е напълно непрепоръчителен, излиза наяве от думите на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев, представени от БГНЕС.

Броят на децата в яслените и градинските групи е избран с разпоредба на просветителното министерство. Има и нормативни условия за площта, която би трябвало да се пада на едно дете. Големи общини в страната обаче позволяват приемането на повече деца в една група, с цел да понижат дефицита тук-там в детските заведения. Такъв проблем имаше години наред в София, където групите в градините надхвърляха 30 деца.

Сега още веднъж се предлага надхвърляне на нормативното условие за децата в група, с цел да се обезпечат спомагателни места за банкет през септември. Срещу това предложение се оповестиха много родители, които считат, че огромните групи не са положителни за децата, защото преподавателите мъчно могат да се оправят с толкоз доста малчугани.

Наскоро община Пловдив също усили потенциала на групите в градините над нормативно избрания от просветителното министерство и в тях към този момент могат да се одобряват по 30 деца.

" По разнообразни мотиви Министерството на здравеопазването неведнъж е заявявало пред виновните органи – МОН, общински администрации, както и пред неправителствени организации и заинтригувани лица своето противоречие, и в тази връзка – своята угриженост – по отношение на утвърдилата се недобра процедура заради дефицита тук-там в детските заведения в огромните градове на страната, в яслените групи на забавачките да се одобряват по-голям брой деца над нормативно избрания, а в детските градини да се одобряват по-голям брой деца над плановите благоприятни условия на постройката, свързани с обезпечаване на площ на едно дете в група ", излиза наяве от позицията на здравното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР