Здравният министър Стойчо Кацаров реално призна, че ситуацията с ковид

...
Здравният министър Стойчо Кацаров реално призна, че ситуацията с ковид
Коментари Харесай

Кацаров призна, че епидемията е извън контрол


Здравният министър Стойчо Кацаров действително призна, че обстановката с коронавирус епидемията у нас е отвън надзор. ПредБиТиВи тази заран той описа по какъв начин познати търсят помощта му, с цел да настанят близки с коронавирус в болница. В същото време обстановката с имунизацията той дефинира като „ пагубна “. Само преди една седмица Кацаров даде брифинг, на който съобщи, че всичко е под надзор, че информациите за висока смъртност и липса на кревати са операции. Досега той настойчиво твърдеше, че няма място за терзание. Днес обаче съобщи, че даже и ограниченията, които се вкарват от на следващия ден, може да не спасят ситуацията.

Нивата на имунизация са пагубни, по тази причина страдаме. Основната цел на ограниченията е да предпазим страната от обстановка, при която лечебните заведения няма да могат да одобряват повече пациенти, сподели Кацаров. Той призна също, че няма личен състав за коронавирус отделенията.

Над 70% е броят на имунизираните лекари в лечебните заведения. Лекарите, които работят в ковид-отделенията, са 100% имунизирани или прекарали болестта. За 1 година 20 хиляди души са умряли. Всеки седми, влезнал в болница, е умрял, сподели още доктор Кацаров.

По мотив зелените документи, които влизат в действие от на следващия ден, той изясни, че лабораториите ще издават подобен документ на хора, които са преболедували или си вършат тест.

По думите му зеленият документ е опция на хората да работят. Навсякъде ще може да се влиза с този документ – огромни магазини, заведения, нощни заведения, културни институции. Здравният министър сподели още, че не е била обсъждана концепцията „ Арена Армеец “ да се трансформира в приемателен център.

Запитан какъв брой дълго ще продължи мярката със зеления документ, Кацаров отговори, че това ще се случи, до момента в който не забележим директни резултати. По думите му, в случай че няма резултати, ще се премине към идната мярка. Ситуацията в страната е извънредно тежка, повтори министърът, макар че до момента твърдеше, че суматохата е непотребна.

На въпрос кой и по какъв начин ще управлява зелените документи, министър Кацаров изясни, че притежателите на съответните действия, които ги реализират, реализират и надзор. Министерство на вътрешните работи, районните здравни инспекции и организациите по храните също ще се включат. Контролните органи би трябвало да удостоверят дали документът е достоверен или не. Ако има нарушаване, съответният извършител ще си понесе следствията. Културните институции не могат да удостоверят дали документа е същински, те не са проверяващи органи и никой не желае от тях да бъдат такива. Има си контролни органи. При подправен документ – може да се носи наказателна отговорност. Може да се глобяват нарушителите даже и с отнемане от независимост, акцентира Кацаров.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР