Здравният министър Стойчо Кацаров е получил доклади от директорите на

...
Здравният министър Стойчо Кацаров е получил доклади от директорите на
Коментари Харесай

Медицински надзор“ проверява случая с починалото от менингит дете

Здравният министър Стойчо Кацаров е получил отчети от шефовете на РЗИ-София и на Националния център по заразни и паразитни заболявания по случая с умрялото от менингит дете от столична детска градина. Дирекция „ Медицински контрол “ прави инспекция на дейностите на лечебните заведения за това дали е оказана дължимата здравна грижа за детото, заяви Кацаров.

При умрялото дете не е изолиран патогенен менингокок, както се чака и каквато е била първичната диагноза, не е изолиран и при всички изследвани контактни лица, сподели още министърът. До часове се чака подробна информация по целия случай от шефа на столичното РЗИ доктор Данчо Пенчев.

От 1 декември беше прекратено присъственото образование в детска градина " Вълшебство " по наставление на Столичната здравна ревизия след открити случаи на деца, позитивни за бактериален менингит. Впоследствие стана ясно, че едно от децата е умряло.

На 29 ноември от СРЗИ са взети проби от 31 деца и 8 души от личния състав, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията, направени от Националния център по заразни и паразитни болести, демонстрират, че 16 деца и 2 възрастни са позитивни за съществуване на Neisseria meningitidi (менингокок).

Педиатърът доктор Пламен Масларски разяснява пред Нова тв, че болестта протича мълниеносно и е мъчно за преодоляване. Много хора носят вируса, само че не са болни. Единствената предварителна защита е имунизация, която стартира още от родилния дом. Повод за суматоха няма, хората би трябвало да се доверят на управляващите, като огнището на болестта ще бъде ликвидирана, прикани още той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР