Здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща да търси възможности за

...
Здравният министър проф. Костадин Ангелов обеща да търси възможности за
Коментари Харесай

Здравният министър ще преговаря за вдигане на заплатите в сектора през 2021 г.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов даде обещание да търси благоприятни условия за нарастване на заплатите в бранша през 2021 година, само че на този стадий нищо не е обезпечено.

" Ще диря още благоприятни условия за нарастване на възнагражденията на работещите в системата на опазването на здравето от 2021 година За да има изясненост какви средства са нужни, сега се актуализира картината за потребностите от медицински сестри и лекари в лечебните заведения в страната. След това ми предстоят диалози, с цел да намерим способи този финансовия запас да бъде обезпечен ", уточни Ангелов по време на среща с Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Като главен проблем в бранш " Здравеопазване " ръководителят на асоциацията Милка Василева уточни кадровия недостиг измежду експертите по здравни грижи. " В системата работят 23 021 медицински сестри, като междинната им възраст е 55 година, 3684 акушерки при междинна възраст 53 година и 2795 лаборанти със междинна възраст 51 година От медицинските сестри към 60% са в трудоспособна възраст, 19.7% са в пенсионна, а на 19.64% следва пенсиониране в идващите две години. Сходни са данните и при акушерките. Професията ни е неатрактивна и младежите нямат интерес към нея. Трябва дълготрайна тактика, с цел да променим тази наклонност ", добави Василева.

В рамките на срещата здравният министър напомни предлагането си асоциацията на експертите по здравни грижи да влезе като контрактуван сътрудник на надзорния съвет на НЗОК, с цел да договаря размери и цени на медицинските действия и да взе участие в диалозите за Националния рамков контракт.

В момента се разисква и смяна в образователните проекти, с която се планува учащите се за медицински сестри да имат опция да работят по специалността си, до момента в който учат, уточни проф. Ангелов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР