Здравният министър Костадин Ангелов увери, че няма да се затварят

...
Здравният министър Костадин Ангелов увери, че няма да се затварят
Коментари Харесай

Фалшивите новини за затягане на мерките излагат на опасност живота и здравето на хората

Здравният министър Костадин Ангелов увери, че няма да се затварят градове и няма да се слагат КПП-та. По думите му обстановката в България е под безспорен надзор и няма място за суматоха. Вземането на решения за удължаването или отпадането на епидемиологичната конюнктура е развой и решенията на Националния действен щаб са осведомени, акцентира той.

По време на чуването си в отрасловата парламентарна комисия Ангелов предизвести, че подправените вести за стягане на ограниченията излагат на заплаха живота и здравето на хората. Той посочи, че истината за налагането на спомагателни ограничения я споделя единствено Министерството на здравеопазването.

Министърът посочи, че имунизацията против COVID-19 ще бъде безвъзмездна, безвредна и доброволна за българските жители. Тези ваксини няма да бъдат включвани в имунизационния календар. А България демонстрира интерес към три ваксини против ковид, които се създават по света.

От средата на месеца НЗОК стартира да разпраща противогрипните ваксини към общопрактикуващите лекари. Те се слагат гратис на хора на и над 65-годишна възраст по линия на Национална стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 година, която цели да се понижи заболяемостта, затрудненията и смъртността от сезонен грип посредством повишение на имунизационния обсег при възрастните.

С 60 000 повече са имунизациите спрямо предходната година. Общият брой на противогрипните ваксини за този зимен сезон е 340 000, от които 180 000 отиват за осъществяване на програмата. В аптечната мрежа хора, които не попадат в рисковата група, ще могат да избират от два типа ваксини.

Ангелов заяви още, че до 23 октомври 2021 година би трябвало да завърши реализацията на плана "Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ", който се финансира с европейски средства. До момента са пристигнали съвсем всички коли за спешна помощ, които трябваше да се купят.

Ще бъде оповестена поръчка за високопроходими коли за спешна помощ. Отпуснати са в допълнение 2.5 млн. лева, с цел да бъдат закупени профилираните коли, защото е нямало интерес от страна на снабдители по заложения в началото бюджет в програмата. Предстои оповестяване на поръчка за снабдител на здравна инсталация и обзавеждане.

Обявени са и всички поръчки за започване на строително-монтажните работи по незабавните отделения у нас. До средата на октомври ще стартират дейностите в Северозападния регион, като в Монтана ще се строи чисто нов център за незабавна здравна помощ. До края на октомври ще стартират действия и в Русенска област.

Здравният министър разясни, че с цел да стартират дейностите, би трябвало да бъдат подписани договорите и добави, че дружно с тях ще продължат и доставките на здравна инсталация.

Той изрази терзания, че строително-монтажните действия няма да приключат в период поради спазването на законоустановените периоди и процедури. Министърът обаче увери, че европейското финансиране няма да бъде изгубено.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР