Здравният министър Кирил Ананиев издаде две заповеди, с които нарежда

...
Здравният министър Кирил Ананиев издаде две заповеди, с които нарежда
Коментари Харесай

Здравният министър нареди карантина за всички, идващи от рискови държави

Здравният министър Кирил Ананиев издаде две заповеди, с които подрежда наложително слагане под карантина на издващите от рискови страни и дефинира кои от инфектираните се лекуват в лечебни заведения, и кои в домашни условия, оповестиха от министерството на опазването на здравето. България е в изключително състояние поради болестта от петък, което се възнамерява да продължи до 13 април. До момента в страната са регистрирани 67 заболели от новия ковид, като двама починаха. Ситуацията в действително време можете да следите тук.

На наложителна карантина от 14 дни подлежат всички български жители и жители на други страни с непрекъснато, дълготрайно или дълготрайно престояване на територията на България и членовете на техните фамилии, идващи от Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Англия и Северна Ирландия, Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария. Карантина би трябвало да бъде в дома или на друго място за настаняване, в което лицето е показало, че ще обитава.

Под карантина се слагат и всички близки контактни на доказан случай на COVID-19. Медицинско наблюдаване е а 14-дневен интервал, считано от последния контакт със заболялото лице.

За периода на карантината на всички наранени им се не разрешава да напущат домовете си или мястото за настаняване, в което са показали, че ще обитават. Контролът за това се реализира от Министерство на вътрешните работи.

Регионалните здравни инспекции получават за задача да поддържат настоящ лист на всички карантинирани лица на територията на съответната област с начална и последна дата на карантината. Техен е и уговорката при издаване на наставления за карантина да дават информация по е-поща или по телефон на общопрактикуващите лекари, за карантинирани лица от тяхната пациентска листа за осъществяване на интензивно наблюдаване и издаване на болничен лист при нужда.

Наблюдението над лицата под карантина се вменява на персоналните лекари. Хората, които нямат такива, се наблюдават от съответната районна здравна ревизия, на чиято територия са карантинирани.

Здравословното положение на чужденците се управлява от лечебното заведение, с което съответното място за настаняване има подписан контракт за оказване на здравна помощ.

При поява на признаци за COVID-19 хората под карантина са длъжни да се свържат по телефон с общопрактикуващия си доктор, лечебното заведение, което обслужва мястото за настаняване или със съответната районна здравна ревизия, откъдето да получат инструкции съгласно случая.

Заповедта регламентира и ограниченията по отношение на водачите на тежкотоварни коли. Шофьорите българските жители, идващи от към този момент цитираните страни остават под карантина до идващото си тръгване.

Според друга заповед на здравния министър показва, че домашна изолираност и лекуване подлежат хората, с доказани случаи на COVID-19, които няма признаци на заболяване, тези с леки клинични недоволства и без съпътстващи хронични заболявания.

На наложителна изолираност и хоспитализация в лечебно заведение подлежат доказани случаи на ковид, които са над 60 години, болните с съпътстващи болести, хората с тежко клинично протичане като зной или затруднено дишане, както и тези, които не могат да бъдат изолирани и лекувани в домашни условия.

Как да реагирате, в случай че имате признаци на ковид - тук

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (603)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР