Здравният икономист Аркади Шарков коментира пред Zdrave.net отражението на войната

...
Здравният икономист Аркади Шарков коментира пред Zdrave.net отражението на войната
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Повишението на цените на пътеките трябва да е с повече от 30%

Здравният икономист Аркади Шарков разяснява пред Zdrave.net отражението на войната в Украйна и наложените на Русия наказания върху опазването на здравето у нас.

Г-н Шарков, направихте прогноза, че наложените поради войната в Украйна наказания против Русия ще повлияят отрицателно на здравния бранш в Европейски Съюз. Каква е повода за това Ви мнение?

Всяка война води със себе си заплахата от неконтролируеми стопански процеси както за участниците, по този начин и за наблюдаващите на спора. Към момента те се изявяват в повишение на цените на избрани артикули в Европейския съюз, както и диспропорционално засягат всяка една държава-членка. България не е изключение включително, а инфлацията несъмнено ще доближи двуцифрено число още през идващия месец.

Основното повишаване се следи в цените на природния газ на европейските тържища, където в понеделник те доближиха рекордни равнища за пръв път в историята от 3700 $ за 1000 м3. Паралелно с това и „ Брент “ петрола се увеличи до историческите $129 на барел. Енергийната взаимозависимост на Европа от Русия е огромна - през 2019 година към 41% от вноса за газ и 27% от нефт са от Русия. Не би трябвало да забравяме и зависимостта на Европейския съюз и света от пшеницата. Русия и Украйна дружно съставляват 25% от международния експорт на пшеница, а единствено Украйна - 13% от износа на царевица. Тази заран цените на фючърсите за пшеница доближиха рекордните $1300 за звук. Повишение се следи също по този начин и в цените на слънчогледовите семена, от които се прави олио. Вносът на Европейски Съюз от Украйна на олио е 88%. Паралелно с повишаването на силата и храните се вижда и внезапен скок на цените на промишлените артикули като метали и торове.

Цялото повишаване, в паралел с инфлационната серпантина, която е налице от края на предходната година, ще докара до повишение на цените в бранш опазване на здравето както във връзка с цените на тока за лечебните заведения, по този начин и във връзка с медицинските произведения и консумативи. Основното перо, което ще бъде „ ударено “, са заплатите. Преговорите за покачване от 30% на цените на клиничните пътеки би трябвало да бъдат ревизирани нагоре по отношение на новосъздалата се конюнктура. Също по този начин би трябвало да се обмисли официализация на доплащанията, с цел да може медицинските експерти да бъдат обезщетени заслужено, казусът с това обаче ще бъде общественото напрежение, което евентуално ще се увеличи.

Да чакаме ли проблеми и с медикаментите и медицинските произведения?

Големи проблеми с износа на медикаменти към Русия към момента не се следят, защото европейските асоциации съумяват да го задържат отвън комерсиалните наказания, само че не се знае докога. Това обаче не важи за Украйна, където военните дейности заплашват огромна част от доставките на базови лекарства за пациентите. Тъй като общото инфлационно равнище евентуално ще се покачва, ще порастват и разноските на производителите, които директно ще обиден цените на базовите съставки. Другият основен проблем е, че сега, в резултат на глобите и изключването от SWIFT на няколко огромни съветски банки, 50% от вноса от Индия е обиден по думи на производителите там. Компенсацията за това евентуално ще рефлектира и на цените на дейните субстанции.

Кой ще бъде огромният пострадал от тази обстановка?

Потенциалната заплаха от нова огромна криза е на прага. Много евентуално е най-тежко тя да рефлектира върху страните от Стария континент.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР