Здравните власти връщат безплатните COVD тестове с направление от личния

...
Здравните власти връщат безплатните COVD тестове с направление от личния
Коментари Харесай

Здравните власти връщат безплатните ковид тестове с направление

Здравните управляващи връщат безплатните COVD проби с направление от персоналния доктор. Целта е да се разкрие по-реално картината на заболеваемостта през новата лятна вълна на пандемията. Според математици, случаите са в пъти повече от публично записаните и занапред ще се повишават. Очаква се на следващия ден основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев да заяви дали ще предложи стягане на ограниченията.

А пред имунизационните пунктове към този момент има опашки от хора, искащи четвърта доза.

10 станаха към този момент областите в „ жълто” на картата - с над 100 инфектирани на 100 000 души. А в София-град инфектираните към този момент са над 200 на 100 000.

След отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура на 1 април персоналните лекари нямаха право да издават посоки за безвъзмездни проби, което по думите им докара до сериозен спад на искащите да се изследват. Днес обаче здравните управляващи предложиха връщане на процедурата, само че този път за сметка на Здравната каса ще са единствено бързите антигенни проби, не и PCR-те.

Лични лекари се надяват до дни да имат опция да стартират още веднъж да назначават безвъзмездни проби. А също и процедурата при антгенните проучвания да е като тази за PCR.

„ Дано по-бързо успее да се провежда и ние да имаме тази опция да го вършим, както го правихме последната една година. Да го вършим даже отдалечено, в случай че пациентът ни се обади по телефона, че има признаци за COVID”, съобщи доктор Румен Алексов, персонален доктор.

В претекстовете за предлагането от здравното министерство показват, че ранното доказване на инфектираните и тяхното карантиниране ще докара до доста закъснение на разпространяването на COVID-19. А то, съгласно математици, е достигнало до към 7 000 нови инфектирани дневно.

„ Мисля, че този месец болните от скритите цифри ще се вдигнат най-малко до 15 000-20 000. А другояче публично регистрирани ще бъдат отново към 2000-3000 случая”, съобщи проф. Огнян Кунчев.

Сега е моментът за връщане на някои ограничавания, счита някогашният здравен министър доктор Мими Виткова.

„ Поне обикновените ограничения за предотвратяване бихме могли да ги въведем, с цел да не стигаме до крайности. Малко по-полегата да е кривата на катерене нагоре, тъй като в случай че изтървем началото, пикът ще е по-висок и по-страшен и ще се наложат по-строги ограничаващи мерки”, съобщи доктор Виткова.

А след месеци на нулев интерес, пред имунизационните кабинети още веднъж се появиха опашки за ваксини. Само през вчерашния ден в Пловдив са сложени близо 200 бустер дози, опашки има и през днешния ден.

Интересът към слагането на първите две дози обаче остава слаб, регистрират експертите. Желаещите да се предпазят от инфекцията са най-вече възрастни хора.

„ Страхуват се. Прекарали са вируса тежко. По-скоро е някакво успокоение за това, че хората, които са имунизирани карат по-леко вируса”, съобщи доктор Милена Панайотова пред Нова тв.

Вирусолози поучават да не се отсрочва имунизацията с 4-та доза при рисковите групи.

„ Доста хора се пробват да изчакат да се появят обновени ваксини. Но няма по какъв начин да знаем дали ще са по-добри от актуалните. Няма по какъв начин да сме сигурни, че вирусът, с който ще бъдат обновени ще е настоящ след няколко месеца”, сподели проф. Радостина Александрова, вирусолог.

Вчера Европейската организация по медикаментите предложи слагането на втора бустер доза за всички хора над 60 години.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР