Здравните власти в Обединеното кралство обявиха национална тревога след като

...
Здравните власти в Обединеното кралство обявиха национална тревога след като
Коментари Харесай

Великобритания засече циркулиращ полиовирус в отпадни води

Здравните управляващи в Обединеното кралство оповестиха национална паника откакто рутинното наблюдаване на отпадъчните води в Северен и Източен Лондон откри доказателства за предаване на полиовирус в общността за първи път, заяви “Гардиън “.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) съобщи, че проби от пречиствателните станции на Бектън в Нюхам през февруари са дали позитивни проби за ваксинодериватен полиовирус (причинен от ваксини) и от този момент са открити още позитивни проби.

Засега не са обявени случаи на заболяване или парализа и рискът за обществото се смята за невисок, само че здравните управляващи приканиха хората да се уверят, че те и техните фамилии са имунизирани против полиомиелит, с цел да понижат риска от увреждане.

Ваксинодериватният полиовирус има капацитет за разпространяване, изключително в общности, където покритието с ваксини е по-ниско, изясни доктор Ванеса Салиба, епидемиолог в UKHSA.

“В редки случаи може да аргументи парализа при хора, които не са изцяло имунизирани, тъй че в случай че вие или вашето дете не сте имнизирани против полиомиелит или имате пропуски, значимо е да се свържете с персоналния си доктор, с цел да наваксате “, сподели тя.

По-голямата част от популацията на Обединеното кралство е предпазено от имунизация в детството, само че в някои общности с невисок обсег на имунизациите хората могат да са изложени на риск, добави тя.

Тестовете за отпадни води в Обединеното кралство нормално откриват шепа несвързани полиовируси всяка година. Те идват от хора, на които е сложена орална ваксина против полиомиелит в друга страна и по-късно пътуват до Обединеното кралство. Хората, на които е сложена пероралната ваксина, могат да отделят отслабения жив вирус, употребен във имунизацията, във фекалиите си в продължение на няколко седмици.

Пробите в Лондон, открити от февруари, провокираха паника, тъй като бяха свързани между тях и съдържаха разновидности, които допускаха, че вирусът се развива, до момента в който се популяризира от човек на човек.

Смята се, че веригата на предаване е провокирана от лице, завърнало се в Обединеното кралство, откакто е получило орална ваксина против полиомиелит и я е популяризирало на локално равнище. Не е ясно какъв брой доста се е популяризирал вирусът, само че може да е стеснен до едно домакинство или по-широк кръг.

Полиовирусът може да се популяризира посредством неприятна хигиена на ръцете и нечиста храна и вода или по-рядко посредством кашлица и кихане. Често срещан път на предаване е когато хората не си мият ръцете след вървене до тоалетната и по-късно предават вируса като допрян храна, консмирана по-късно от други.

Докато Обединеното кралство като цяло има положително покритие с имунизацията против полиомиелит, като 95% от петгодишните деца са ваксинирани, покритието изостава в Лондон, където единствено 91.2% от децата са имунизирани в тази възрастова група. В отговор на откриването на вируса Британската здравна работа NHS ще се свърже с родителите на деца, които нямат цялостен имунизационен цикъл против полиомиелит.

Повечето хора, които се заразяват с полиомиелит, нямат признаци, само че някои развиват грипоподобно заболяване до три седмици по-късно. При сред една на 100 и една на 1000 инфекции, вирусът нападна нервите в гръбначния дирек и мозъка, което може да докара до парализа, най-често на краката. В редки случаи вирусът нападна мускулите, спомагащи дишането, което може да бъде съдбовно.

Обединеното кралство мина от използването на орална полиомиелитна ваксина (OPV) към инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV), прилагана посредством инжектиране, през 2004 година Имунизацията на децата против полиомелит се прави на 8, 12 и 16 седмици като част от 6-валентна ваксина. Реимунизации се вършат на 3 и на 14 години.

UKHSA в този момент проучва проби от отпадни води от локални региони, които се подават в завода в Бектън, с цел да стесни кръга на разпространяване на вируса. Това би разрешило имунизация на изложени на нараснал риск групи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР