Здравните власти отново бавят парите на личните лекари за разликата

...
Здравните власти отново бавят парите на личните лекари за разликата
Коментари Харесай

Здравните власти отново бавят парите на джипитата за пенсионерските прегледи

Здравните управляващи още веднъж бавят парите на персоналните лекари за разликата в таксата, която пенсионерите заплащат при обзор. При посещаване на персоналния доктор възрастните хора заплащат 1 лев, а разликата до постоянната потребителска такса от 2.90 лева се покрива от страната. За задачата Министерството на здравеопазването превежда пари на здравната каса, която от своя страна компенсира лекарите. Джипитата пък се регистрират като разказват касовите бележки след визитата на пациентите.

В петък от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари изпратиха отворено писмо до Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването, с което ги приканват да изпълнят законовите си задължения и да им преведат парите за декември 2017 и януари 2018 година. От Министерството на здравеопазването оповестиха по-късно, че са превели на касата дължимото за декември, а през идната седмица ще преведат и парите за януари.

При това състояние не излиза наяве за какво персоналните лекари не са получили най-малко сумите за декември, като същият негоден телефон сред институциите се получи и предишния месец, когато се оказа, че се бавят парите на джипитата за септември, октомври и ноември предходната година. От здравната каса към този момент нямат коментар.

Личните лекари си чакат парите за декември и януари

" Към днешна дата - 09.03.2018 година, Министерството на здравеопазването и респективно НЗОК, като разпределител, за следващ път не сте изплатили дължимите суми на изпълнителите на здравна помощ за разликата в потребителската такса за месеците декември 2017 година и януари 2018 година при изискване, че общопрактикуващите лекари сме подали доклади и за месец февруари 2018 година, спазвайки наложените макар нашето противоречие промени в метода на отчитане ", се споделя в писмото.

Личните лекари прецизират, че не са осъществени и заплащанията по националните стратегии за васксинопрофилактика за месец януари.

" Не е ясно основанието, на което още веднъж едностранно не се съблюдават произлизащи от закона и Националния рамков контракт отговорности и то не от страна на общопрактикуващите лекари, без да се понася отговорност за тези дейности ", се споделя в писмото.

Председателят на сдружението доктор Любомир Киров изясни пред Mediapool, че джипитата е трябвало да си получат парите за декември в края на януари или най-късно при започване на февруари, а тези за януари в края на февруари-началото на март, а това не се е случило.

" Ако ние вземем и един лев такса непозволено, ще ни глобят. А тези дами и господа за следващ път бавят с месеци това, което би трябвало към този момент да са платили, което е свършено, регистрирано и утвърдено от тях ", разяснява Киров.

Той уточни, че макар несъгласието си персоналните лекари се регистрират по надлежния ред с касовите бележки и данните от неговата процедура демонстрират, че средствата, които страната би трябвало да му преведе, не са намалели поради новия тип отчитане. " Тяхната подлост, че ние ще се уплашим, тъй като няма да можем да крием налози и така нататък и ще им намалеят разноските, се оказва погрешна. Нито аз, нито сътрудниците ми, ще се притесним от това, че би трябвало да платим налог. То дано да има приходи, пък ще платим и налог ", разяснява той.

Министерство на здравеопазването твърди, че е превело 1.3 млн. лв. отплата за декември

От Министерството на здравеопазването оповестиха, че общата сума на преведените средства към НЗОК към 9 март е 8 084 211.91 лева, в това число и за потребителската такса за декември 2017 г - 1 384 039 лв., и ваксини против рак на маточната шийка и ротавирусни гастроентерити за ноември 2017 година - 433 007.89 лв.. Оттам прецизираха, че през идната седмица Министерство на здравеопазването ще извърши трансфер към НЗОК за 1 829 170 лв. за осъществена здравна активност през месец януари 2018 година В Сумата са и 890 952 лв. за потребителска такса и ваксини против рак на маточната шийка и ротавирусни гастроентерити за декември - 356 577 лв..
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР