Здравни експерти се обединиха около идеята за създаване на национален

...
Здравни експерти се обединиха около идеята за създаване на национален
Коментари Харесай

Обмислят създаването на национален център за трансплантиране на костен мозък

Здравни специалисти се сплотиха към концепцията за основаване на народен център за трансплантиране на костен мозък и стволови кафези. Проектът е утвърден преди време, само че търси финансиране.
Идеята на експертите е да се сътвори огромен народен център, където да се подаряват стволови кафези и костен мозък и да се правят трансплантации. Целта е да спре приключването на пациенти в чужбина, заяви bTV.
Според статистиката у нас донорите са под 3000 против 7 милиона в Германия да вземем за пример. Годишно у нас се правят 30 трансплантации, а нуждаещите са доста повече.
" Ако ние създадем този център у нас, те ще могат да се трансплантират тук, а няма да се постанова да вървят в чужбина ", сподели доцент доктор Костадин Ангелов, изпълнителен шеф на Александровска болница.
" Ние де факто употребяваме непознатите регистри, тъй като нашият към момента е с доста дребен брой донори, с цел да може да подсигури потребностите на нашите пациенти ", означи Проф. доктор Елисавета Наумова, народен съветник по клинична имунология.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР