Здравната комисия изслушва шефовете на ДАНС и ГДБОП за недостига

...
Здравната комисия изслушва шефовете на ДАНС и ГДБОП за недостига
Коментари Харесай

Здравната комисия изслушва шефовете на ДАНС и ГДБОП за недостига на инсулин

Здравната комисия изслушва шефовете на ДАНС и ГДБОП за дефицита на инсулин. Заседанието е закрито. А пояснения пред депутатите дават и здравният министър, и шефовете на митниците и " Информационно обслужване ".

Преди това на депутатски въпроси при отворени порти дава отговор и шефът на Изпълнителната организация по медикаменти.
Богдан Кирилов изясни, че на пазара у нас има 30 медикаменти с инсулин. Те са на общо трима производители.

Двама от производителите имат лични хранилища. Според Богдан Кирилов сега у нас в складовете на производителите има към 188 хиляди опаковки от 30-те типа инсулин. А в складовете на търговците на едро са доставени към 54 000 опаковки.

Шефът на ИАЛ сподели, че поради организационни проблеми има случаи, в които инсулин не стига до аптеките. Но организацията не може да постанова наказания, тъй като връзките производител-търговец на едро-аптека са частни и механизъм за регулация няма.

Депутатите подлагаха на критика здравния министър и шефа на организацията по медикаментите, че не са подхванали ограничения за обезпечаване на инсулин в аптеките. Ангажираха се да предложат законодателни промени, с които да подобрят работата на е-системата за следене на наличностите на медикаменти в страната. А ръководителят на здравната комисия, проф. Костадин Ангелов съобщи, че в кратковременен проект Министерство на здравеопазването може да обезпечи инсулин в аптеките за всички. За задачата би трябвало да се свърже със здравната каса, където се знае кой пациент от коя аптека си получава инсулина. На тази база, съгласно Ангелов, министерството можело да подсигурява доставките във всяка аптека.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР