Здравната каса поема от днес функциите на Фонда за лечение

...
Здравната каса поема от днес функциите на Фонда за лечение
Коментари Харесай

НЗОК пое функциите на Фонда за лечение на деца, обещава преходът да е безпроблемен

Здравната каса поема от през днешния ден функционалностите на Фонда за лекуване на деца в чужбина и на Комисията за лекуване в чужбина. 
 Закриват Обществения съвет към Фонда за лекуване на деца
Промяната беше въведена посредством преходните и заключителни разпореждания на Закона за бюджета за тази година. 

От институцията дадоха обещание преходът да стане безпроблемно и да няма закъснение в отпущането на средства за лекуване. 

" За всички случаи, при които следва тръгване за чужбина, няма да има проблеми в нито едно отношение. Няма да има прекъснатост, а ще има последователност, продължение и донадграждане на всичко, което се е случило досега ", съобщи шефът на Дирекция " Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществено сигурност " доктор Галя Йорданова.

Тя изясни, че 146 заявки, които не са завършени от Фонда, и 24 - от Комисията за лекуване в чужбина, минават в НЗОК. 

На страницата на Касата може да се откри информация за правата и отговорностите на пациентите, в случай че аплайват за финансиране на лекуване в България или чужбина.

В постройката на централното ръководство на НЗОК, на ул. “Кричим “1 е обособена и приемна за жителите, в която родителите на дребните пациенти и хората над 18-годишна възраст ще бъдат съветвани от специалисти на институцията. Приемното време за жители е всеки работен ден от 09.00 ч. до 12.00 ч. и от 14.00 ч. до 15.30 ч.

Всички подадени и неприключили заявки към Фонда за лекуване на деца в чужбина и Комисията за лекуване в чужбина могат да бъдат проследени на страницата на Касата. Там може да се види това, което е било до 1 април и цялостна информация по тази причина по какъв начин се движат документите, обясниха от Касата.

Според Йорданова към този момент са направени типови контракти с външните специалисти и към тях са поканени хабилитирани професори и доценти, които да вземат участие като представители на експертните препоръки.

Комисиите, които минават в НЗОК, са разположени в Касата и са в една и съща Дирекция " Лечение в чужбина и съгласуваност на системите за обществено сигурност ", което допуска и по-бърза действеност, увериха от институцията.

Оттам са безапелационни, че няма смяна в условията и документите за лекуване у нас и в чужбина - всички те са разказани на уеб страницата на НЗОК. 

На въпрос дали всички медикаменти, които до момента е поемал Фондът, ще продължат да бъдат заплащани, Йорданова отговори, че не вижда причина за терзания и разпоредбите на Фонда се резервират.

Тя посочи, че до момента периодите за подаване на заявки във Фонда са били доста разтегливо разбиране, по тази причина има неприключили случаи още от 2015 година, като занапред нататък периодите ще са в границите на две седмици. 

Заявленията в началото ще се подават в приемната на НЗОК, а от октомври - и в Районните здравни каси. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР