Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение, наложени от НЗОК.Скандалът избухна

...
Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение, наложени от НЗОК.Скандалът избухна
Коментари Харесай

Няма да има лимити за лъчелечението

Здравната каса анулира лимитите за лъчелечение, наложени от НЗОК.

Скандалът избухна през вчерашния ден, откакто стана ясно, че Здравната каса е въвела ограничавания, които засягат всички центрове за лъчетерапия у нас.

От гилдията разясниха, че зелена светлина кой по кое време да се лекува ще дават не лекуващите онколози, а комисия на Здравната каса. Ако пациентите надвишават наложените предели, лекуването им ще се отсрочва за последващи интервали.

Днес пред здравната комисия министър Кирил Ананиев съобщи, че лимитите са засягали единствено месец юни. Целта е била да се пресметна бюджетът до края на годината, съобщи bTV.

НЗОК в никакъв случай не е имала желание да лимитира лекуването на онкоболните, безапелационен е Ананиев. След зародилото напрежение обаче институцията е изпратила писма на районните здравни каси, че се анулират рестриктивните мерки за месец юни.

Сутринта ръководителят на БЛС Иван Маджаров разяснява, че лимитите не са съгласувани с тях и ще реагират остро, в случай че даже на един пациент бъде отказано лекуване.

Той посочи, че тази година лъчетерапията е била отделена в обособена група, с цел да бъде следена по-добре. По думите му в страната ни са вложени големи средства, с цел да се сдобием с високотехнологична техника и пациентите би трябвало да се лекуват тук.

Маджаров увери, че в България се ползват най-модерните лекувания и добави, че парите за опазване на здравето в международен мащаб на никое място не доближават.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР