Здравната каса отказа да плаща диетична храна за специални медицински

...
Здравната каса отказа да плаща диетична храна за специални медицински
Коментари Харесай

Защо НЗОК отказва да плаща специална храна на момиче с рядко заболяване?

Здравната каса отхвърли да заплаща диетична храна за специфични медицински цели на момиче с рядко заболяване. Семейството е в невъзможност, тъй като няма пари за скъпия артикул, а това рискува живота на детето им, оповестява bTV.

Кристина е с рядко генетично заболяване - има нетърпимост към протеини. При нея те образуват токсични вещества, които повреждат тежко организма й.

" Може да се храни само с плодове и зеленчуци. Нищо друго не може да приема, разрешаваме си ориз по малко и картофи ", изясни Ани Петрова, майка на Кристина.

За да живее, Кристина приема специфична диетична храна. " Доскоро се е плащала от Фонда за лекуване на деца, който към този момент е към Здравната каса, и от акцията " Българската Коледа ", споделя майката.

Кристина става пълнолетна и фамилията се обръща към Здравната каса.

В писмен отговор от НЗОК декларират, че отхвърлят да платят диетичната храна на Кристина, тъй като момичето е навършило 18 години. А за пълнолетните пациенти касата не заплаща продукта.

" Това е съблюдаване на буквата на закона. Това, което им е налично като разпоредба, без да се търси в действителност късмет да се помогне на този пациент ", изясни доктор Адил Кадъм, който работи в клинична генетика в СБАЛДБ " проф. доктор Иван Митев ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР