Здравната каса не може да глобява лекарите за некачествена медицинска

...
Здравната каса не може да глобява лекарите за некачествена медицинска
Коментари Харесай

НЗОК не може да глобява некадърни лекари

Здравната каса не може да глобява лекарите за некачествена здравна помощ. Причините са липса на правила по какъв начин да се прави оценка качеството на здравната услуга и анулирана от здравното министерство разпоредба за удовлетвореността на пациентите, заяви БНР.

Според настоящия рамков контракт лекарите оказват помощ според критерии за качество и досегаемост, написани в него. Такива критерии обаче не са признати от страна на Лекарския съюз, обясниха от Здравната каса. Не са утвърдени и правила, по които те да се ползват.

Друга спънка е анулирана през 2017-та година разпоредба за удовлетвореността на хората от медицинските действия, заплащани от касата.

Така ведомството не може да глоби лекари за некачествена услуга. И предлага в новия рамков контракт да бъдат повишени санкциите за нарушение на критериите за качество, а един от тях да бъде продължителността на прегледа – най-малко 15 минути.

Против това се оповестиха и персонални лекари, и пациентски организации.

" Ако човек свърши една работа добре, само че я свърши за по-кратко време, това не значи, че е работил некачествено. Напротив, значи, че е работил по-качествено ", уточни доктор Костадин Сотиров, личен доктор, ръководител на локалното съдружие на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Според него това условие е било въведено преди години за да се ограничи броят на прегледите и надлежно на разноските на Здравната каса за тях. Така обсегът на профилактичните прегледи е понижен до 30%:

" Въпреки епидемиологичната конюнктура, след премахването му този % се качи до 47%, наближи 50. Тази година се надяваме да е и повече. Това тормози управлението на НЗОК ", сподели той.

Ако се върне минималната дълготрайност на прегледа, персоналните лекари ще могат да преглеждат приблизително по 25 души дневно, счита доктор Сотиров и добави, че в този момент те са към 42-45 души дневно.

Личните лекари са разтревожени и от отхвърленото им предложение за улеснение на работата по заменяне. Идеята им персоналният доктор да може да се замества от всеки различен доктор, а не от общопрактикуващ не се приема от НЗОК.

Д-р Сотиров е безапелационен, че при по този начин оферти план на Национален рамков контракт Лекарският съюз няма да се върне на масата на договарянията, защото документът би лишил половината от популацията от здравна помощ.

Здравната каса не е лекуващ орган, а длъжник на медицински услуги, съобщи от своя страна Иван Димитров – ръководител на Българския пациентски конгрес. Той също е срещу минимална или оптималната дълготрайност на прегледите. " Медицината не може да бъде слагана в рамки ", безапелационен е Димитров. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР