Здрави хора се сдобиват с ТЕЛК-решения след фалшиви диагнози, а

...
Здрави хора се сдобиват с ТЕЛК-решения след фалшиви диагнози, а
Коментари Харесай

Хасковски лекари замесени в схема за ТЕЛК- решения

Здрави хора се снабдяват с ТЕЛК-решения след подправени диагнози, а в схемата са забъркани ромка от Хасково и локални лекари, сподели раследване на Нова със скрити камери.

Резултатът от опита е 35 % неработоспособност за здрав човек. Тези проценти не допускат инвалидна пенсия, само че схемата за източване на държавни пари от здрави хора през годините е същата като в нашата история. Повтаря се с леки промени в детайлите, настояват лекари, пациенти и други осведомени със схемите, поискали анонимност пред малкия екран.

Посредникът, кака Величка от Хасково – урежда диагнози и придвижва молбата пред ТЕЛК. Следват първични етапни епикризи с подправени диагнози, щемпел и автограф на лекари от кръга на медиатора. Това са невролог т Пловдив, доктор Иванчев и експертът по уши, нос, гърло от Хасково, доктор Ченголов. После е направлението за още проучвания от персонален доктор влизащ в кръга на медиатора доктор Манафъкова. Следва проведено от медиатора приемане в болница проформа за потвърждаване на епикризите от експерта по УНГ доктор Латев. Подават се събраните медицински документи за ТЕЛК –комисия, като медиаторът среща авансово здравия пациент с хора от нея, обяснят схемата от малкия екран.

Така се стига до явяване пред ТЕЛК – комисията и издаване на решение за % на неработоспособност.

Фалшивите диагнози и изписванията на медикаменти от пусто – в празно са забележимите знаци за порока в ТЕЛК системата у нас, твърди юрист Георги Коев – който в това време е и освидетелстван с ТЕЛК-решение. Престъпното държание на лекари от самите комисии, определящи процентите неработоспособност, оставя минимум следи по веригата. „ Каквито и документи да поискате от един незаконно надъхан човек, той ще се достави против пари с тях, ще ги показа на комисията и тя няма да може да ревизира дали са действителни или не. Те не носят отговорност за тези документи, тъй като не са ги съставили те. тъй като правят една бумащина. Истинските инвалиди и хората с трайна загуба на продуктивност, са и с трайната загуба да обслужват себе си и да вървят на стотиците опашки и гишета да се доставят с нужните документи. Това нямаше да бъде допустимо да се случва по този начин в случай че ги преглеждаха в един обединен орган. Те са едни счетоводители на документи, те не правят експертно оценъчна активност на здарвословното положение на лицето, на което се отпуска помощ ”, изяснява юрист Георги Коев пред Нова.

Формалната чиновническа функционалност на ТЕЛК-комисиите е измежду аргументите, както за злоупотреби и корупция, по този начин и за неправда към същински нуждаещите се от пари и помощ инвалиди. Това настояват и от Българския лекарски съюз, като се разграничават от недобросъвестните си сътрудници.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР