Здравейте, г-н Василев! През февруари 2017 г. сайтът Болкан бизнес

...
Здравейте, г-н Василев! През февруари 2017 г. сайтът Болкан бизнес
Коментари Харесай

Подготвям сигнал срещу организирана престъпна група за източване на КТБ

Здравейте, господин Василев! През февруари 2017 година уеб сайтът " Болкан бизнес уайър " разказа разгрома на КТБ в обява, озаглавена " Българският случай Магнитски ". Няколко месеца по-късно Вие наехте вашингтонската юридическа компания JWI Inc., с чието подпомагане поискахте отбрана по Закона " Глобален Магнитски ". В средата на юни 2018 година съобщихте, че против Делян Пеевски е стартирало второ следствие по Закона " Магнитски " и уточнихте, че налагането на наказания значи завършек на кариерата на Сотир Цацаров (тогава основен прокурор, а през днешния ден началник на КПКОНПИ) и блокиране на активите на Пеевски освен в Дубай, само че и на всички места по света. Днес чувствате ли се победител в този епизод от борбата, или в тази ситуация става дума за напълно друга сюжетна линия?

- Преди всичко бих желал да направя уточнението, че приложението ми по Глобалния закон Магнитски никога не е търсене на отбрана от държавното управление на Съединени американски щати. По създание това си беше опасен ход с една – единствена цел – да се обърне вниманието на Съединени американски щати върху ширещите се беззакония и корупция у нас и да бъдат вероятно глобени едни от главните фактори за това. Факт е, че във финансовото министерство на Съединени американски щати са подадени единствено две приложения против Пеевски – моята (която е и против тогавашния основен прокурор Цацаров) и на Неправителствени организации „ Ние, жителите ”. Нямам подозрение, че за вземането на това решение от страна на Финансовото министерство на Съединени американски щати са повлияли доста други фактори, както и редица обстоятелства, станали притежание във времето след подаването на приложението ми.

В последна сметка смятам, че задачата е реализирана отчасти. Номинирането на Пеевски по Глобалния закон Магнитски и включването му в листите на OFAC (Office of Foreign Assets Control) и SDN (Specially Designated Nationals and Blocked personals) дефинитивно го демаскира и затваря неговите благоприятни условия да избяга от правораздаването. Наред с това съм уверен, че големите му активи (негови, на членове на неговото семейство, както и на подставени негови лица), добити извънредно вследствие на търговия с въздействие, корупция и рекет , ще бъдат замразени и употребявани за обективни дела. Жалкото е, че те в никакъв случай няма да се върнат в България, откъдето са откраднати от него и неговите доближени.

В същото време този акт е задоволително ясна оценка за активността на българската прокуратура и в частност на Цацаров и Гешев, за които нямам подозрение, че освен би трябвало да бъдат отстранени от постовете им, само че и разследвани дружно с Пеевски и компания.

Неотдавна Конституционният съд разгласи за противоконституционни пакетът промени в Закона за банковата неплатежоспособност, добили гласност като поправките „ Пеевски - Цонев - Хамид “. Как оценявате решението?

- Лицата, които споменахте, са освен създатели на законовите промени – те са измежду дейните ликвидатори на КТБ и тъкмо заради тази причина взеха решение да си ушият следващия закон вид tailor-made, който да им помогне да доусвоят това, което не са усвоили. През лятото на 2014 година Пеевски беше зает на първо място с решение на личните си проблеми в КТБ. Той имаше много директни експозиции към банката, които трябваше да бъдат покрити, с цел да може по-късно Иван Гешев да каже крилатата фраза, че колкото Путин и Обама имат общо с КТБ, толкоз и Пеевски. Така че някогашният народен представител от Движение за права и свободи изпусна първичното плячкосване на банката, което беше разрешено от Българска народна банка и от квесторите посредством така наречен цесии. Пеевски също се възползва от тях, но на мен и до ден сегашен не ми е известно синдиците на КТБ да са атакували новите му експозиции.

Решението на Конституционния съд е напълно естествен акт за нещо, което се виждаше с просто око. Но въпреки и вярно, решението е закъсняло и не е доста ясно кого обслужва. Подобни цесии са правили Александър Сталийски, Бисер Лазов, допускам Делян Пеевски - и доста други такива случаи. Така че в общи линии Конституционният съд сподели, че е институция, която не се разграничава значително от останалите институции на " превзетата страна ". Особено в претекстовете на решението, в което са включени доводи отвън предмета на делото - като неприятен мениджмънт на банката, проспиване от банков контрол и прочие. Ще търсим правата си чрез подходи, които да принудят Конституционният съд да промени решението си в тази част.

Дали не е правена някаква комплицирана аритметика по кое време да излезе решението? Как ще се отрази то върху попълването на масата на несъстоятелността, веднага като има деяние единствено отсега нататък, а правните резултати от отстранените с него законови правила си остават непокътнати, нагледно казано?

- Преди всичко пострадали са кредиторите и акционерите на банката, а не цесионерите, които са се възползвали от банката. Всъщност, когато приказваме за тандема Пеевски - Цонев, той е започнал планирането на офанзивата против банката още в края на 2013 година , когато до мен достигнаха избрани известия. Само че с цел да бъдат разсеяни, се говореше че Пеевски работи върху план за придобиване на банка. Още през юни 2014 година видях във Виена органограми на компании с взаимовръзки, участия, експозиции към банката и към други компании, каквито не бях виждал преди този момент. Те са били разработвани явно с помощта и на Бисер Лазов, с цел да сложат ръка на главните активи на банката. Ефектът от този закон е голям безпорядък, само че той беше признат за плячкосване на активите, в това число посредством слагане на допълнителна спънка за реализацията им на по-висока стойност - за да отидат не в масата на несъстоятелността на КТБ, а по избрани сметки.    

Неотдавна Гаранционният фонд се похвали още веднъж с триумф в попълване на масата на несъстоятелността – по четирите сметки на систематизиране ще бъдат събрани 1.3 милиарда лева за угаждане на кредиторите. Очевидно това е заложеният лимит на събираемост.

- Този лимит неслучайно е заложен. Още по-ниска летва - 800 млн. лева, беше поставена от така наречен отчет на „ Аликс Партнърс “, който безспорно е писан в България. В някой офис - дали на Александър Ангелов, дали на Пепи Еврото в  " Осемте джуджета " или някъде другаде. Та,естествено, че тези 800 млн. лева е трябвало да бъдат надхвърлени, като се регистрира фактът, че при затварянето на банката са останали 500 млн. лева в кеш. Така че да се доближи до тези 1.3 милиарда лева не им е било доста мъчно, на процедура това е равно единствено на нетната стойност на актива, който КТБ имаше към „ Виваком “ . Интересен факт е, че този отчет на „ Аликс Партнърс “ даже не е включен в обвинителния акт по наказателното дело, очевидно прокуратура е решила, че надали ще им свърши някаква работа. Докладът е един елементарен памфлет, писан в България с индулгенцията на една компания, която е ликвидирана малко, откакто го е предала .

Между другото аз се пробвах да ги осъждам тези юнаци в Лондон и не съумях по една елементарна причина - те отхвърлиха, че преводът до който ние достигнахме в България, е превод от техния оригинал, за който пък се позоваха на комерсиална загадка с възложителя в България. Не знам какъв брой е прочут е фактът, че същата тази „ Аликс Партнърс “ е била употребена в сходен абсурден случай при корпоративната рейдърска офанзива против най-големия холдинг в Хърватия – Agrokor на Ивица Тодорич. Тогава същите тези господа от „ Аликс Партнърс “ са включени като мениджъри на компанията в разпродажба и вследствие на техния мениджмънт милиард и половина евро са отекли - разпродадени са на безценица. Тук те не участваха в играта, тъй като мениджмънтът се осъществяваше персонално от Пеевски и безусловно всичко беше под негов надзор. Затова приготвям сигнал за проведена незаконна група за източване на КТБ против синдиците, шефа на Фонда за гарантиране на влоговете - сегашния и някогашния (днес началник на банков надзор), както и някогашния финансов министър Ананиев. Само ще изчакам момента, в който прокуратурата да му обърне внимание.

Освен че не разгласиха отчета на „ Аликс Партнърс “, не разбрахме на каква стойност е договорът и какъв брой е платено по него. Още по-голяма загадка обаче са разноските към несъстоятелността на КТБ.

- Разбира се, от докладите на синдиците това е безусловно неясно. И до момента никой не пожела да даде една, въпреки и груба, въпреки и обобщаваща сметка за един по-дълъг интервал на несъстоятелността, тъй като евентуално сумите са големи. Разбира се, те и до момента харчат в пъти повече средства при неработеща банка, в сравнение с струваше издръжката на КТБ, до момента в който тя работеше и реализираше облага. Месечният разход в КТБ в никакъв случай не е надхвърлял 10 млн. лева, а доколкото разбирам месечният разход при тези господа в неработеща банка е над 20-25 млн. лв. . Да не приказвам за източването на банката посредством разноски за правни услуги от особено подбрани компании, които завеждат стотици и хиляди безсмислени искове, в това число против мениджмънта на банката .

При искове за към 4-5 милиарда лева към 150 млн. лева са потрошени единствено за разходи, като априори се знае, че даже и да бъдат извоювани - а те всичките до момента са изгубени! - няма от кого да се вземат парите. Очевидно е, че нито изпълнителните шефове, нито аз имаме толкоз пари, нито сме ги присвоявали. 

Въобще ликвидацията на КТБ е друго закононарушение, което също би трябвало да бъде разследвано. Смятам, че би трябвало да бъдат разследвани и всички правни адвокатски фирми, които са получавали средства от банката за завеждане на искове, НАП да ревизира по какъв начин са употребявани тези средства. Защото съм уверен, че голямата част от тези средства или са изплатени на каса или са разплащани към подизпълнители, тъй като е трябвало да стигнат до такава степен, докъдето е трябвало да стигнат.

Определени медии от време на време се чудят за какво наказателното дело за източване на КТБ продължава толкова дълго. Видиш ли – следствието от Гешев било докарано бързо до сполучлив край, пък съдът се мотаел към този момент три години и към момента е до средата. Досега имаме разпитани трима очевидци и те са все на прокуратурата  – Бисер Лазов, Орлин Русев и Албена Андреева. 

- Откровено казано, аз не знам в какво съм упрекнат, тъй като в целия обвинителен акт няма един ред, който да потвърждава, че съм присвоил нещо, нито пък че някой от останалите 17 индивида е присвоил. Говори се за някаква проведена незаконна група, която включва списъчния състав на мениджмънта на банката. При това селекциониран толкоз селективно, че не мога да си показва по какъв начин единствено аз съм в групата - като един единствен представител на Надзорния съвет - веднага като решенията на този групов орган са взимани с минимално болшинство трима от петима членове. Да не приказвам, че на база акционерното ни съглашение с Оманския фонд огромна част от решенията са взети с цялостно болшинство, включително с гласовете на двамата представители на Оманския фонд. Абсурдна е структурата " а ла Гешев ", ненужно е да оценявам човек с нулева правна просветеност.

И по какъв начин може да изключат от обвинените основният изпълнителен шеф на банката, който в продължение на 10 година е изнасял отчетите пред Общото заседание на акционерите? С аргумента, че той не бил знаел и не бил разбирал - ами излиза, че ни е заблуждавал, което не е правилно.  

В този обвинителен акт няма един ред, който да доказва каквото и да било заграбване, само че има и друго – доста значимо. Прокуратурата не си е направила труда да изследва активите на компаниите кредитополучатели! Ами там има компании, които са с активи, присвоени след 20-ти юни, и голямата част от тези активи са присвоени посредством Бисер Лазов! Това е прям цинизъм. При естествен съд това дело нямаше да стартира, тъй като това е един памфлет – необразован, несъответстващ, недоказващ безусловно никаква виновност на никого, освен това единствените доказателства към този миг са свидетелски показания на хора, които са в очеизваден спор на ползи.

Излиза Бисер Лазов и приказва за „ Евробилд “, където са маса активи, които той е откраднал, в това число с вътрешни цесии е прехвърлял на компании на Пеевски – „ София прес “, която отново под носа на тази Българска народна банка служи като поръчителство на експозиция в друга банка на компания на Пеевски и Българска народна банка си трае,  знаейки  доста добре, че този актив е явно откраднат от масата на несъстоятелността на банката. 

Не знам дали ще бъде разхлабен Специализираният съд, не знам дали ще разхлабен Специализираната прокуратура, само че това дело където и продължи, се надявам да спре натискът върху съда от страна на Гешев персонално и на прокуратурата.

Защото аз изпращах мои интернационалните юристи на първите съвещания по делото и те се върнаха потресени. Единият беше сърбин, той ми сподели: Господин Василев, аз си мислех, че България като европейска страна е доста напред в правораздаването, но такова знамение не съм виждал. Първо - съдийката беше непрестанно на телефонен надзор и прекъсваше разпоредителното съвещание, с цел да получава указания. Второ - прокурорът по делото излиза пред правосъдна зала и дава изявленията, в които презумпцията за непорочност е последното нещо, за което се сеща. Това дело е срам за българското правосъдие и се надявам да тръгне в естествени условия, с цел да се покаже цялостното крушение на прокуратурата на Гешев.

По арбитражното произвеждане с Оманския фонд очаквате ли да стане ясно дали то е прекъснато, тъй като страната е платила обезщетение?

- Че решението на Вашингтонския арбитраж е вследствие на съглашение сред двете страни - няма подозрение. Решението явно демонстрира съществуване на съглашение и работа на журналистите в България, е да изискат текста на това съглашение от Министерството на финансите, с цел да се види същинската причина за прекратяването на това арбитражно дело. За мен няма подозрение, че някой е платил! Не споделям, че е държавата, защото това би било елементарно проследимо. По-скоро си мисля, че частно лице е платило на Оманския фонд отплата за вредите им като акционери, срещу придобиване на други активи в България. Работя по въпроса за откриване на текста на това съглашение, дано стане ясно за какво е направено: от една страна - оманциите да нямат искания, а от друга - да ме лишат от голям коз по делата ми в Страсбург. Ако Вашингтонският арбитраж беше присъдил в интерес на оманците, те щяха да бъдат значително подкрепени от такова решение.

Помним по какъв начин стартира всичко с КТБ – с медийни изявления за прекомерно огромни експозиции на държавни компании и ведомства в банката.   А ктуалният скандал в този момент е с Българската банка за развиване и раздадените от нея заеми. Голяма ли е разликата? 

- Огромна е разликата в метода на ръководство - КТБ е управлявала активите по този начин, че да извлече оптималната облага, до момента в който ББР ръководи активите, тъй че да обслужи някого в ущърб на данъкоплатеца. Атаката против КТБ стартира още през 2009 година с идването на Борисов на власт, известна е групата, която я водеше с многочислените сигнали за неоторизирана държавна помощ. Ефектът беше нулев тогава, тъй като никакви пари вследствие на въведените ограничавания в тази тенденция не са излезли от КТБ, просто не се постановяваше преразпределение. Имаше доста звук за нищо, който беше подкрепян от определена група с доста мощно наличие в първото държавно управление на Борисов и която група направи всичко допустимо да изложи КТБ на риск.

Сега обаче някой да се интересува къде са парите? Милиарди са трансферирани, къде са стояли те? С ББР занапред предстоят големи проблеми и голямата част от тези заеми няма да бъдат върнати. И с изключение на обезпеченията, хората, които вършат одит на ББР, би трябвало наложително да тръгнат по пътя на парите. Защото посредством пътя на парите – оттова несъмнено в някоя комерсиална банка са отишли, оттова несъмнено в някоя офшорка, оттова пък несъмнено по друга сметка на офшорка в банка на открито и по този начин нататък - ще се стигне отново до гнездото на Пеевски, и освен на Пеевски.

От ББР все настояват, че отпуснатите заеми са свръхобезпечени. Ако се окаже обаче, че не са толкоз обезпечени и длъжниците спрат да ги погасяват, сравним ли ще е резултатът с погрома над КТБ?

- Ефектът ще е изцяло съпоставим. Само че за разлика от случая с КТБ, при който негативите бяха поети от кредиторите и акционерите, при ББР парите са усвоени и държавата ще би трябвало да отпише тези свои вземания. Тогава ще лъсне една друга голяма дупка в бюджета.

Очаквате ли изцяло отрезвяване, откакто някои от фигурите, които бяха цяло десетилетие на властови позиции, към този момент най-малко са отчасти отвън ръководството.

- Ами сигналите са несъмнено позитивни от дейностите на служебното държавно управление. За първи път се вижда, че има цели. Знае се по какъв начин те би трябвало да бъдат реализирани и поради късите периоди, се вижда, че има цели. Не може всичко да бъде оправено, само че главните цели се следват, по този начин че в последна сметка да бъдат спрени крановете за прехрана на тази огромната паразитна мафиотска система и да бъдат лимитирани опциите й за новите избори. От този резултат ще зависи по какъв начин ще продължи на процедура изчегъртването на мафията от снагата на страната. Аз съм сдържан оптимист.

 

Разговорът води Огнян Стойчев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР