Здравеопазването достига нови ниски нива в Сомалиленд, докато конфликтът достига нови върхове

...
Лас Анод, Сомалиленд – Осем месеца в конфликт между въоръжените
Коментари Харесай

Лас Анод, Сомалиленд – Осем месеца в конфликт между въоръжените сили на отцепилата се държава Сомалиленд и местните милиции Дулбаханте в Лас Анод , Сомалия, болниците в бедстващия град отчаяно работят, за да поддържат животоспасяващи доставки.

Въпреки че конфликтът на практика беше доведен до задънена улица, като нито силите на Сомалиленд, нито милициите на Дулбаханте успяха решително да променят баланса на битката, армията на Сомалиленд продължи безразборно да атакува цивилни райони на Лас Анод с минохвъргачки и артилерия .

На 8 юли, след като общата болница Las Anod беше обект на петия спорадичен обстрел за период от шест месеца от армията на Сомалиленд, международната хуманитарна организация Лекари без граници (Лекари без граници или MSF) обяви, че приключва подкрепа за болницата, защото беше твърде опасно да се работи там.

Последната атака рани седем болнични служители и трима гледачи, но не доведе до смъртни случаи, каза персоналът на болницата. Освен това причини „много, много значителни“ щети на съоръжението, което доведе до „много трудното“ решение на MSF да изтегли своя персонал и подкрепа, каза Дана Краузе, представител на организацията за Сомалия.

„В крайна сметка, когато ситуацията стана толкова непредсказуема и болниците вече не са безопасно място и пациентите вече не са в безопасност, става проблематично [да продължиш да работиш]“, каза тя пред Al Jazeera.

Боевете започнаха в началото на тази година, след като протестите срещу контрола на Сомалиленд над Лас Анод прераснаха в движение за независимост от местния клан Дулбаханте. Сомалиленд твърди, че градът е част от самопровъзгласилата се независима държава, основана на колониалните граници на Британския Сомалиленд отпреди 60-те години на миналия век, докато кланът Дхулбаханте вижда града като столица на техния бъдещ регион SSC-Khaatumo, в рамките на федералния Правителство на Сомалия.

В началото на конфликта минохвъргачки и артилерийски снаряди бяха извадили от строя слънчевите електрически панели на болницата, извеждайки от строя кръвната банка и операционната зала. В отговор лекари и медицински сестри напуснаха лагера в съседния медицински университет, за да продължат спешната помощ за пострадали, докарани от бойното поле.

Местни доброволци казаха, че са се опитали да намерят по-здрави бетонни сгради, от които да работят, но не са успели да поставят болнични легла и медицинско оборудване на потенциалните места. С оттеглянето на MSF те ще продължат да действат в обсега на атаките на Сомалиленд.

Las Anod General е единствената обществена болница в града и е едновременно център за лечение на ранени, както и обществено здравеопазване. В Лас Анод има четири по-малки частни болници, които лекуват ранени, включително клиника за жени и майки, която е превърната в отделение за травми. Освен това класните стаи в университета Нугаал са превърнати в отделения за възстановяване на ранени войници.

„Голяма война“

Краузе цитира опасност както за пациентите, които се чувстват несигурни при пътуване до болницата за лечение, така и за персонала, работещ на мястото. Оттеглянето означава загуба на 13 служители, каза тя, въпреки че не всички работят в болницата. Някои подкрепяха дистанционно мисията на MSF в Лас Анод.

В самата болница организацията плащаше заплатите на лекари и хирурзи, работещи за Министерството на здравеопазването, и финансираше медицински консумативи като комплекти за лечение на травми на бойното поле. MSF планира да направи едно последно „мащабно“ дарение на консумативи на болницата, преди да напусне, включително стандартизирани комплекти за травма от война.

Д-р Ахмед Абди, генерален директор на болницата, каза, че се надява местният персонал да остане в болницата, като работи като доброволец. Абди беше сред ранените при минометната атака от 8 юли, въпреки че отхвърля нараняването си като малко – резултат от малък шрапнел в крака. Основната му грижа е какво се случва, когато провизиите в болницата се изчерпят.

„В момента голямото предизвикателство, пред което сме изправени, е доставката на лекарства и дори храна за пациентите“, каза той. „Доставките не са достатъчни. Ние сме в голяма война и в следващите дни, със сериозни битки, 200, 300 случая на ранени ще изразходват целия ни запас.”

Боевете бяха спорадични през последните седмици без големи сблъсъци, но градът все още е обсаден и икономиката е почти в застой. Храната и провизиите се доставят с камиони от съседен Пунтланд на едно трудно пътуване, което избягва боевете, като се вие ​​часове наред по черни пътища в провинцията на Сомалия с тежко натоварени камиони, затънали в калта или тракащи през издълбани дерета.

Въпреки предизвикателствата, пътуванията са от съществено значение за доставката на консумативи. Всички частни болници в Лас Анод набират средства, за да заредят рафтовете си с всичко - от лекарства до спално бельо, което трябва да бъде доставено от Гарове, столицата на Пунтланд.

Обаждане за поддръжка

Дарения идват от бизнесмени и членове на общността в Сомалия, но голяма част от парите са събрани от чужбина. Сомалийците в диаспората са се организирали чрез социалните медии, за да купуват консумативи и да ги изпращат до Лас Анод.

Алия Фардус, медицинска сестра, работеща в Лондон, пътува до зоната на конфликта скоро след избухването на боевете. Семейството й е от Лас Анод и въпреки че е прекарала по-голямата част от живота си в чужбина, сега тя е на място, организирайки логистиката в частните болници.

И тя се сблъсква с умората на донорите.

„Това, за което се тревожим, са доставките и храната, само основните неща“, каза Фардус. „След осем месеца война, когато набираме средства от цивилни, които може да нямат толкова много, даренията намаляха.“

Тя прогнозира, че добавянето на нуждите на Las Anod General, най-голямата болница в района, ще изисква 50 процента увеличение на материалите и, следователно, даренията. Това означава не само лекарства, но и храна и грижи за тези, които са ранени и се възстановяват в болницата.

Обикновено семействата са на разположение, за да готвят за роднините си в болницата, но тъй като по-голямата част от населението е разселено от боевете, Fardus трябваше да наеме почти 30 служители, за да се справи с основните нужди от храна и пране – всички за което е необходимо финансиране.

След като напусне Общата болница Лас Анод, MSF ще прехвърли подкрепата си към Калабайд, близкия град, където хиляди жители на Лас Анод са разселени и се борят за достъп до храна, вода и медицинска помощ в импровизирани лагери.

Местната клиника беше претоварена от притока на нови обитатели и сега MSF ще работи за предоставяне на спешни здравни грижи и майчинска подкрепа на разселените хора, повечето от които са жени и деца.

Конфликтът беше осъден от Съвета за сигурност на ООН и Амнести Интернешънъл призова за разследване на обстрела от Сомалиленд както на болницата, така и на цивилните райони – потенциално престъпление срещу човечеството – но дори след осем месеца битки, нито правителството на Сомалия, нито международни актьори са предприели никакви действия за намеса.

Без видим край, най-големите жертви на конфликта остават цивилните. Сушата продължава да тормози Африканския рог и дори уязвимите групи от жени и деца да успеят да намерят храна, липсата на адекватни медицински грижи ще има опустошителни последици.

В Лас Анод доброволци като Фардус правят всичко възможно, но не могат да работят тук вечно. Бъдещият нов щат SSC-Khaatumo наскоро премина от преходен управителен съвет към избрано ръководство от 45 мъже.

„Те правят всичко възможно“, каза Фардус, „но това не е нещо, което цивилните могат да успеят да покрият.“

Ерзац-държавата не може да събира данъци от обсадена столица с малко жители и малък бизнес, а с водоснабдяването и електрозахранването в града възможността за финансиране на болници е далеч надолу. Fardus планира пътуване в чужбина, за да събере средства директно от дарители, но не може да намери време да остави болници, които имат остра нужда от помощ.

„Върша тази работа сама с подкрепата на диаспората, но трябва да им я предам и да им покажа колко е важна“, каза тя. „Няма да мога да продължа без подкрепа.“

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР