Здравата храносмилателна система е нещо, което сме склонни да приемаме

...
Здравата храносмилателна система е нещо, което сме склонни да приемаме
Коментари Харесай

6 билки за добро храносмилане

Здравата храносмилателна система е нещо, което сме склонни да одобряваме за даденост – до момента в който тя не реши да ни подсети, че е значимо да се грижим добре за нея. Хапването на крайник, предменструалният синдром, неприятното качество на храната, застоялият метод на живот и т. н. могат да бъдат причина за възникването на храносмилателни проблеми.
От отичане и газове в корема, до по-сериозни положения, аргументите за появяването на тези неразположения могат да бъдат доста.
Някои елементарни стъпки могат да оказват помощ да се предотврати нарушено храносмилане. Например, консумирането на някои потребни за здравето на храносмилателната система билки като култивиран чай, магданоз.

Розмарин
Една от най-полезните билки за здравето на стомаха и червата е розмаринът. Консумацията му под формата на чай или прибавен към ястия, може да помогне за облекчение на гладката мускулатура на лигавицата на храносмилателния тракт и работи като антиспазматик. Според проучвания розмаринът работи против Helicobacter pylori, бактериите, които са причинители на язви, гастрит.

Маточина
Маточината, наричана и лимонен еликсир е билка, която принадлежи към фамилията на ментата и може да направи чудеса, облекчавайки нежеланите газове, отичане на корема и болежка заради неприятно храносмилане. Освен това има мощно деяние против Helicobacter pylori. Билката нормално се приема под формата на чай.
Мента

Хубав чай от мента може да си поръчате на всички места за пиянство, когато страдате от стомашни и чревни неразположения. Ментата подтиква синтеза на жлъчка, като по този метод подкрепя храносмилането. Нейните антибактериални свойства също се борят против Helicobacter pylori.

Босилек
Босилекът се употребява от епохи в аюрведа за лекуване на редица болести, в това число храносмилателни проблеми. Тази ароматна билка има антиспазматичен резултат, което я прави подобаваща за облекчение на конвулсии, газове и отичане на корема.
Добавяйте босилек към вашите салати, ястия, сосове, смутита. Може да си извършите малко количество сок от босилек и джинджифил и към него да добавите млян черен пипер за по-добро храносмилане.

Майорана
Майорана е една от най-често употребяваните подправки в кулинарията, която е сродна на ригана. И тази билка е ефикасна против Helicobacter pylori и обичайно се употребява за облекчение на храносмилателни нарушавания. Освен това е богата на витамини и минерали. С нея може да овкусите вашите салати, супи, маринати, хлябове, а за какво не и смутита.

Риган
Риганът усъвършенства храносмилането посредством увеличение синтеза на жлъчка, което оказва помощ на тялото да смила и всмуква мазнини. Също по този начин оказва помощ при битка с избрани бактерии, чревни вируси. Риган може да добавите към вашите предписания, смутита, да го комбинирате с други билкови запарки.

Източник:  az-jenata.bg      
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР