Заявлението на мрежовия оператор „Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг) предвижда намаление

...
Заявлението на мрежовия оператор „Електроразпределение Юг“ (ЕР Юг) предвижда намаление
Коментари Харесай

Компаниите от групата на EVN България внесоха ценови заявления за цени на електро- и топлоенергия

Заявлението на мрежовия оператор „ Електроразпределение Юг “ (ЕР Юг) планува понижение на мрежовите цени.

Днес, 31.03.2020 година, спазвайки процедурата на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), сдруженията от групата на EVN България внесоха заявки за цени на електро- и топлоенергията за своите клиенти през идващия ценови интервал от юли 2020 година до юни 2021 година

 По отношение на цените за силата (без включени мрежови цени) заявката на компанията краен доставчик „ EVN България Електроснабдяване “ планува дневната и нощна цени за битовите клиенти на контролиран пазар в Югоизточна България от 1 юли 2020 година да са както следва:

- дневна цена - 0,13334 лева./кВтч. (без ДДС)

- нощна цена - 0,05331 лева./кВтч. (без ДДС)

 По отношение на мрежовите услуги, заявката на компанията мрежови оператор „ Електроразпределение Юг “ (ЕР Юг), планува понижение на мрежовите цени, заплащани от битовите и бизнес клиенти, присъединени на приблизително и ниско напрежение в Югоизточна България.

Така, когато заявките на двете компании бъдат съотнесени към месечното ползване на едно приблизително домакинство в Югоизточна България (200 кВтч. дневна сила и 70 кВтч. нощна енергия), те биха довели до минимално понижение на цената на тази фактура от сегашните 53,32 лв. (с ДДС) на 53,28 лв. (с ДДС).

Заедно с понижението на мрежовите си цени ЕР Юг предлага и нов метод на калкулиране на Цена достъп до разпределителната мрежа за битовите си клиенти. Предложението планува Цената за достъп за битовите клиенти в Югоизточна България от 1 юли 2020 година да e непрекъсната съставния елемент и да се пресмята на база предоставена мощ вместо на база ползване.

Този метод няма да усили приходите на компанията от цена достъп, защото те остават такива, каквито се дефинират от КЕВР за всеки ценови интервал. С новия метод тези доходи ще бъдат разпределени по метод, който да дава отговор на предоставената мощ на клиентите и ангажирания от тях потенциал от мрежата.

В момента разноските за достъп до мрежата се покриват съгласно месечната консумация и количеството потребена сила, а не съгласно ангажирания от клиентите потенциал. Това не дава отговор на обстоятелството, че тези разноски са непрекъснати и не зависят от потреблението. Резултатът е кръстосано субсидиране сред клиентите с друга предоставена мощ (капацитет).

Тук влизат и обекти, които, макар че не употребяват сила, провокират разноски за поддръжка на мрежата и услугите до тях. С оферти модел кръстосаното субсидиране сред другите клиенти се приключва и се реализира по-справедливо систематизиране на разноските за поддръжка и развиване на мрежата.

Ефект за клиентите е също, че в месеци с внезапна смяна на времето и високо ползване цената им за достъп до мрежата няма да се усилва с потреблението, както е сега, а ще резервира същата си част в цената на фактурата им. Tози модел ще направи допустимо и реализацията на идващия стадий от либерализацията на пазара на електрическа енергия за битови клиенти, който - както беше оповестено от институциите - също ще е основан на предоставена мощ на всеки клиент.

Друг мотив за въвеждане на този модел за битовите клиенти е сполучливото му действие във връзка с бизнес клиентите на ЕР Юг, които от 2011 година насам заплащат Цена за достъп до мрежата на база на предоставения им потенциал.

Затова, следвайки правилото на равно отнасяне, сдружението предлага от 1 юли 2020 година Цената за достъп на битови клиенти до мрежата да бъде идентична с цената за достъп на бизнес клиенти: 0,01917 лева./кВт./ден, като тя да се дефинира на база предоставената мощ на всеки обект на ползване. Всеки клиент може елементарно и бързо да ревизира предоставената мощ на своя обект през интернет страницата на компанията www.elyug.bg. Такава информация ще бъде посочена и във всяка фактура и касов бон.

Моделът на калкулиране на Цена достъп на база предоставена мощ е общопризнат и в още 18 страни членки на Европейския съюз. Той отразява трендовете за нарастване на производството на възобновима сила, електромобилността и дигитализацията на енергийните услуги.

По отношение на заявката за цени на EVN България Топлофикация. компанията предлага цената на топлинната сила в Пловдив от 1 юли 2020 г.да бъде 107,55 лева./МВтч. (без ДДС). Предложението следва политиката на компанията за понижаване на кръстосаното субсидиране сред цените на създаваната топлинна и електрическа сила в Пловдив.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР