Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място

...
Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място
Коментари Харесай

Цветозар Томов: Отказът на Борисов от депутатско място е гавра с избирателите и закона

Заявлението на Борисов до ЦИК за отвод от депутатското място в двата изборни региона, в които е определен, е следващата подигравка и с гласоподавателите, и с Централната изборна комисия, и със закона. Така социологът и някогашен член на ЦИК Цветозар Томов изказването на премиера Бойко Борисов от през днешния ден, че се още преди да е разгласен за таъкв.
" Той, несъмнено, може да се откаже да бъде народен представител, само че откакто ЦИК го разгласи за определен и пред институцията, в която е определен. Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който изиска от ЦИК да не го афишира за определен след евроизборите през 2014 година ", написа Томов във Фейсбук и напомни:
" Тогава ЦИК първо взе кардинално решение за недопустимостта на такава процедура, а единствено няколко часа по-късно почете настояването на Пеевски заради това, че част от сътрудниците явно бяха обработени да сменят вота си. Все отново тогава трима души гласувахме срещу, а двама не подписахме и протокола с формалните изборни резултати. "
Публикуваме цялостното изказване на Цветозар Томов без редакторска интервенция:
Заявлението на Борисов до ЦИК за отвод от депутатското място в двата изборни региона, в които е определен, е следващата подигравка и с гласоподавателите, и с Централната изборна комисия, и със закона. Той, несъмнено, може да се откаже да бъде народен представител, само че откакто ЦИК го разгласи за определен и пред институцията, в която е определен. Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който изиска от ЦИК да не го афишира за определен след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе кардинално решение за недопустимостта на такава процедура, а единствено няколко часа по-късно почете настояването на Пеевски заради това, че част от сътрудниците явно бяха обработени да сменят вота си. Все отново тогава трима души гласувахме срещу, а двама не подписахме и протокола с формалните изборни резултати. 5 години по-късно Пеевски и Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в настоящия си състав) хрисимо и единомислещо ги освободи. Затова не се колебая, че и този път ще стане по този начин. По този метод се оформя една отвратителна процедура - известни и авторитетни политици да се включват в предизборната акция без да имат желание да поемат отговорностите си, в случай че бъдат определени, а ЦИК да утвърждава тази процедура със слугинските си решения.
Просто е за схващане - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК единствено утвърждава този избор и не може да го трансформира. Сроковете за отвод от акцията са закрепени в Изборния кодекс и изтичат надалеч преди изборния ден. А в случай че към този момент определеният народен представител не желае да встъпи в служба, той следва да предприеме нужните дейности пред новоизбрания парламент. Да не постави клетва или, в случай че към този момент се е заклел, да подава оставката си пред Народното събрание. Всъщност тъкмо по този начин постъпи Борисов през 2005 година, когато беше определен за народен представител от листата на Национална движение „Симеон Втори" в два региона. Сега обаче е следващият политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе следващото нелегално решение, с което да легитимира една изборна машинация. Защото присъединяване в избори без да имаш желание да си поемеш отговорностите, в случай че бъдеш определен, е изборна машинация, целяща да заблуди гласоподавателите. Изборна машинация ще е и решението на ЦИК да не разгласи господин Борисов за определен, откакто изборът към този момент се е случил.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР