Заявената цел е защита на малките и средни земеделци, които

...
Заявената цел е защита на малките и средни земеделци, които
Коментари Харесай

ПП предлага да отпадне облагането на фермерските субсидии до 100 хил. лв.

Заявената цел е отбрана на дребните и междинни земеделци, които срещат усложнения поради високите цени на торове и фуражи, инфлацията и климатичните промени Практиката в Европейски Съюз е разнородна - част от страните третират дотациите като необлагаем приход, до момента в който - не Ако въпреки всичко мярката бъде утвърдена, по-вероятно е тя да влезе в действие от 2024 г, с цел да не се прекорява бюджетът за тази година
Депутати от " Продължаваме промяната " са внесли предложение за данъчно облекчение за земеделските производители, които получават дотации. Текстовете плануват записаните като аграрни стопани да могат да приспадат от данъчната си основа (ако са физически лица) или от облагаемата облага (ако са фирма) до 100 хиляди лева Мярката е написана в законопроект за изменение и допълнение на Закона за налозите върху приходите на физическите лица и Закона за корпоративното подоходно облагане, импортиран в Народното събрание в края на предходната седмица.

Темата за данъчните отстъпки върху дотациите се повдига от време на време през годините от фермерите. Практиката в Европейски Съюз е разнородна - част от страните третират дотациите като необлагаем приход, до момента в който други, измежду които и България - не. Дискусиите по тематиката се ускориха предходната година поради рецесиите. В България обаче има ниски данъчни ставки и плосък налог, а сходни великодушни жестове към избрана група, каквито образци има неколкократно в последните няколко години, бутат страната към повдигане на налози.

В момента планът планува мярката да влезе в действие през 2023 година, откакто получи нужното утвърждение от Брюксел, само че по всяка възможност сред четенията срокът ще бъде изменен - от 2024 година, с цел да не се наложи по-голямо прекоряване на бюджета за тази година, който към този момент е утвърден. По най-груби сметки мярката би лишила бюджета от към 100 млн. лева годишни доходи. Според вносителите, преложението има действителен късмет да бъде утвърдено, защото и други политически сили, включително ГЕРБ, интензивно са взели участие в полемиките и правенето на законопроекта. Друг е въпросът обаче какъв брой живот остава на сегашния парламент преди предстоящите нови парламентарни избори. Той евентуално ще бъде разхлабен към края на месеца, само че може и по-рано. Затова на предлагането може да се гледа частично и като на предизборно.
Реклама Колко и за кого
Промяната е стимулирана със отбрана на дребните и междинни земеделци, които срещат усложнения на фона на високите цени на торове и фуражи, инфлацията и климатичните промени. Отстъпката обаче ще е за всички - това са над 50 хиляди фермери, които получават дотации.

И до момента в който дребните земеделци може и да имат усложнения, то това не се отнася до огромните стопани от зърнения бранш, които регистрираха големи облаги в отминалата година, когато борсовите цени се изстреляха до невиждани равнища. В този тип облекчението до известна степен влиза и в несъгласие с друга мярка, която работи в България от началото на новия програмен интервал, който стартира тази година: нов, по-висок Това ограничаване адресира казуса с несъразмерното уедряване на земеделския бранш в България, което води до концентрацията

Един от вносителите на предлагането - някогашният зам-министър на земеделието Иван Христанов, съобщи, че споделя това терзание и сподели, че са обмисляли по-тясно таргетиране на мярката. В последна сметка са стигнали до извода, че то пък ще докара до сериозна администрация и усложнения при използването й от Национална агенция за приходите, както и до прочут риск от злоупотреби. " В последна сметка потърсихме пресечната точка сред изгоди и старания и за това и се спряхме на този таван от 100 хиляди лева Той е задоволително висок, с цел да донесе съществени изгоди за най-нуждаещите се от поддръжка фермери и задоволително невисок, с цел да не облагодетелства доста огромните земеделци ", счита Христанов.

В проектопредложението няма точни разбивки какъв брой фермери получават дотация в размер на до този таван и какъв брой над. В България аграрни дотации получават към 54 хиляди фермери годишно, като през предходната година общата сума по всички линии на подкрепяне доближава към 1.6 милиарда лева
Реклама Има ли късмет да мине
Промените са написани в данъчните закони за тази година, въпреки те да бяха редактирани единствено преди месец. Обяснението на вносителите за това е, че просто не са били подготвени с предлагането, когато е бил гласуван бюджета за 2023 и обвързваните с него закони.

Дори да има политическа поддръжка, обаче липсва време. След като и вторият мандат бе върнат несбъднат в понеделник, възможностите третият да бъде сполучлив са минимални. Така най-вероятно ще се стигне до следващи предварителни избори през март или април. Това значи, че актуалният парламент ще бъде разхлабен в края на януари или най-късно началото на февруари. Възможно е и това да стане по-рано, в случай че получателят на третия мандат го върне бързо. Така предлагането е по-вероятно да остане единствено като предизборно намигане към земеделците.

Друг е кардиналният въпрос дали той би трябвало да се случва през данъчни промени. В момента всички фермери дължат налог върху приходите на физическите лица или едноличните търговци за всеки тип дотация, която получават. В първия случай при определянето на облагаемия приход те имат право на 60% или 40% нормативно-признати разноски, т.е. ефикасната им ставка е относително ниска - сред 4 и 6%. Едноличните търговци, регистрирани като аграрни стопани, пък имат право да преотстъпват налога върху годишната данъчна основа в размер до 60%. Юридическите лица - аграрни стопани се таксуват с корпоративен налог от 10% върху облагата.

Секторът другояче, както означават вносителите в мотивацията си, има справедливи проблеми - тежки структурни несъответствия, изострен дефицит на работна ръка и тесни експерти, непропорционална централизация на активи и земя, непрекъснато понижаване на дребните и междинните стопани, непривлекателност на бранша до степен той да не прибавя млади земеделци, ниска автоматизация и цифровизация, отлив на вложения, липса на среда за нововъведения в първичното произвеждане и преработката. Тези проблеми се задълбочиха съществено от пандемията, войната в Украйна и климатичните проблеми, които се обрисуват като проблем с по-дългосрочни измерения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР