Заводът за ваксини на Биовет в Разград може да произвежда

...
Заводът за ваксини на Биовет в Разград може да произвежда
Коментари Харесай

Заводът на Домусчиев в Разград ще произвежда ваксини, но чужди

Заводът за ваксини на " Биовет " в Разград може да създава всевъзможни ваксини, включително и против Covid-19, само че за начало ще извършва поръчки на непознати фармацевтични компании. Това изясни пред БНР Теменуга Газдова, шеф на " Биовет " - Разград.

През уикенда министър председателят Борисов се похвали, че фабриката в Разград може да създава " милиони ваксини " против ковид, които да се изнасят в цяла Европа. Смелото му изявление породи редица въпроси и обосновани подозрения дали това е действителна опция, или оптимистично благопожелание.

Фармацевтичният цех, който би трябвало да проработи след няколко месеца, може да създава разнообразни типове ваксини, в това число и такива против Covid-19, твърдят от " Биовет ". " Могат да се създават и ветеринарни, и хуманни ваксини. Могат да се създават по едно и също време разнообразни типове ваксини – бактериални, вирусни, живи и инактивирани, тъй като площта на индустриалните пространства е към 8000 кв. м. Нямаме проблеми да произвеждаме и ваксини против Covid-19 ", изясни Теменуга Газдова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
До 3 месеца България ще има подготвен цех, където ще могат да...

Заводът в началото ще създава ваксини на непознати компании, защото единствено създава, а не създава свои лични. " Ние сме индустриално дружество, не сме теоретичен институт. Затова първоначално ще произвеждаме ваксини, които са по контракт за възлагане от други компании. В някакъв миг ние също ще стартираме да произвеждаме наши ваксини, само че към този момент нямаме такива, които са регистрирани, по този начин да се каже, наш теоретичен резултат ", обясни шефът на " Биовет ".

Фабриката за ваксини е част от по-голяма инвестиция на компанията, която включва разширение на към този момент съществуващи индустриални уреди, както и фотоволтаична електроцентрала. Общата инвестиция в индустриалните мощности е 400 млн. лв., изясни пред БНР Газдова.

" Заводът за ваксини е на стойност към 120 млн. лв.. Със лични средства го построяваме и вероятно с банкови заеми го построяваме. От страната нямаме никаква помощ ", увери тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Българският производител на ветеринарни медикаменти " Биовет " ще вложи още 400 млн. лв. в производстве...

Газдова напомни, че с цел да има ваксини, те би трябвало да бъдат основани и регистрирани по съответния ред. Това се отнася както за основателите на имунизацията, по този начин и за производителите ѝ. Съоръженията на бъдещата фабрика в Разград разрешават да бъдат създавани до 7000 ваксини на час, удостовери тя.

Разработваната от Българска академия на науките българска ваксина против Covid-19 към момента е на прекомерно ранен стадий и даже не са почнали действителни изследвания.

Според нея думите на премиера Бойко Борисов, че в Разград ще се създават български ваксини, може би би трябвало да се поясняват по-общо – че в България ще се създават ваксини. Ако се записва и българска ваксина, тя би могла да се създава в завода в Разград, увери Теменуга Газдова.

" Биoвeт " e дъщерно сдружение на фармацевтичната компания " Xювeфapмa ", ĸoятo e coбcтвeнocт нa бpaтятa Гeopги и Kиpил Дoмycчиeви. Koмпaниятa има пpoизвoдcтвa и в Бoтeвгpaд, ĸaĸтo и в Ceвepнa Maĸeдoния.

Πpeз ceптeмвpи 2019 година " Биoвeт " oтĸpи нoв зaвoд в Πeщepa, ĸaтo инвecтициятa в нeгo бeшe нa cтoйнocт 300 млн. лева Toвa бe нaй-гoлeмият пpoeĸт в Бългapия, финaнcиpaн пo плaнa " Юнĸep " c 200 млн. лева C тaзи инвecтиция ĸoмпaниятa yвeличи пpoизвoдcтвeния cи ĸaпaцитeт c 50%.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР