Завод за преработка за отпадъци - тези думи свързваме единствено

...
Завод за преработка за отпадъци - тези думи свързваме единствено
Коментари Харесай

Приказни заводи за преработка за отпадъци привличат туристи

Завод за преправка за боклуци - тези думи свързваме само с нечистотия и непоносима миризма. Оказва се обаче, че не на всички места това е по този начин и някои хора даже вървят на екскурзии до сходни здания. Тези здания обаче не са какви да е, а са творби на огромния австрийски проектант Фриденсрайх Хундертвасер, които опазват околната среда по най-модерния метод.

" Шпителау " във Виена

наподобява на сцена от филма " Чарли и шоколадовата фабрика ". Заводът за преправка на боклук от десетилетия доставя с ток и топла вода огромна част от Виена, само че също по този начин се е трансформирал в локална забележителност.

Макар и да звучи необичайно - заводът е разположен в непосредственост до центъра на града - в северната част край Дунавският канал. Това въобще не е инцидентно, защото огромна част от  част от боклука се генерира точно там.

Заводът бил издигнат през 1969 година, само че имал тъмен, индустриален тип.
 Снимка 575931
 

През 1987 година в постройката избухва пожар, който унищожил огромни сектори от инсталацията за изгаряне на боклуци. Фасадата на топлофикацията била изцяло унищожена. 

Кметът на Виена по това време Хелмут Цилк разпоредил възобновяване на постройката. Заповедтта му била  " Шпителау " да бъде оборудван с най-модерните за времето си технологии за преправка на боклуци и запазване на околната среда. Но освен това! Заводът трябвало да се трансформира в величествен архитектурен шедьовър, който да се впише в архитектурата на центъра на града.

Изявленият природозащитник, фен на природата и прочут с ексцентричните си здания проектант Фриденсрайх Хундертвасер бил претрупан със задачата да проектира новия цех.

Реновираната сграда била приключена през 1992 година. Фасадата отговаряла на взискателния усет на виенчани - извисяваща се на 126 метра кула-комин със златна топка на върха, покрив със зеленина и дървета, разноцветни стени, украсени с дребни стъкълца и мозайки. 

Сградата е една от най-впечатляващите във Виена и даже влиза в туристическите направления, наедно с Пратера и дворците Шьонбрун и Белведере.

Зад красивата фасада на завода се крие вторият по мощ производител на топла вода в австрийската столица. " Шпителау " отоплява над 60 000 семейства и няколко огромни лечебни заведения. В него се изгарят към 250 000 тона битови боклуци годишно и се произвеждат 40 000 MWh електрическа енергия и 470 000 MWh топлоенергия.

Безопасността на термичната обработка за околната среда е обезпечена от комплицирана система от пречистващи филтри.

Заводът разполага с една от най-модерните системи за филтриране на димните газове в света и рециклира отпадъците на най-високо екологично равнище. В допълнение, системата за денитрификация на димните газове е инсталирана за първи път в света, точно в инсталацията за термично отнасяне на боклуци " Шпителау ". Благодарение на тези ограничения заводът работи по изключително щадящ околната среда метод.

Заводът " Майсима " в Осака

наподобява като разноцветен палат. Фабриката за преправка на боклук е построена през 2001 година и в Осака, Япония и е проектирана като " австрийската си сестра " от архитекта Фриденсрайх Хундертвасер. 

Заводът наподобява толкоз извънредно, че някои хора го бъркат с част от близкото Universal Studio Japan.

Сградата е освен неповторима за гледане, само че в действителност е и много високотехнологична.  Фабриката има потенциал за изгаряне на 900 тона отпадък на ден, който се съхранява в бетонна яма, дълбока 44 метра. Кoгато боклукът се изгаря, парата се употребява, с цел да генерира сила и по-късно тази мощ се влага в единствено изгаряне на боклука.

Самата постройка е 7-етажна, с повърхност над 50 000 кв. м., а край нея и върху покрива й са засадени повече от 16 000 дървета.

Заводът е една от туристическите атракции на Япония и годишно се посещава от 17 000 души, идващи от близо и надалеч, с цел да научат за функционалностите и процесите на това екологично модерно оборудване за попречване на замърсяването. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР