Завещание от Америка за над 2,5 милиона долара! И то

...
Завещание от Америка за над 2,5 милиона долара! И то
Коментари Харесай

Изненада! Цели 2 милиона долара получи ломското училище от завещание на наш емигрант в САЩ

Завещание от Америка за над 2,5 милиона $! И то за учебно заведение и община в най-бедния регион у нас – северозападния. Преди една година гимназията в град Лом научи, че ще получи 1 милион $ от наследството на неин някогашен ученик, български бежанец в Съединените щати.

Парите по избор на донора би трябвало да се раздадат за стипендии на студенти, приключили гимназията. Изненадата пристигнала преди дни, когато по сметката на учебното заведение след дълго очакване били преведени не 1, а над 2 милиона $, оповестява Нова телевизия.

От една година Мартин е един от утвърдените да получат стипендията, с цел да се устоя до момента в който учи висше. Но парите се забавили, а с тях и компликациите да продължи образованието си.

„ Заради създалите се условия се наложи да работя, с цел да мога да оказвам помощ, както на себе си, по този начин и на майка ми, с цел да не я затруднявам”, споделя Мартин Василев.

Сега се прибира, с цел да попълни последните документи и да получи стипендията от 800 $, която се дава за година образование в български университет.

Отличникът в специалността „ Икономика и финанси с британски език” е Богдан. И той е утвърден да получи стипендията. Иска да вложи парите в образованието си.

„ Разчитам ужасно доста на тях. Те са изключителна помощ за мен и за фамилията ми, дори обмислях да изучавам в чужбина, само че поради финансовата част тъй като не сме задоволително добре финансово, се отказах”, изяснява Богдан Динчев.

Още предходната година гимназията подготвила условия, които да покрие всеки един претендент за стипендията и 10 приключили възпитаници към този момент са утвърдени.

Наш бежанец в Америка умря и завеща 1 млн. $ на...

„ Макар тази стипендия да не покрива 100% разноските, въпреки всичко си е много сериозна помощ. Сумата за чужбина е 6000 $, за България 800. Идеята на тази стипендия е да подтиква учещи и напредващи студенти”, изяснява Теодор Йончев, шеф на Професионалната гимназия „ Найден Геров” в Лом.

Юли, който траял образованието в Англия със заем, с цел да си заплаща семестриалните си такси, в този момент чака стипендията с неспокойствие.

„ Най-вече ще ми помогне с студентското общежитие и като цяло ще способства да облекча родителите си. Общежитието е настина скъпо и не е толкоз на ниска цена, както в България”, споделя Юлиян Владимиров.

Общината в Лом също е получила подаяние от 500 хиляди $.

„ Още не сме съобщили радостната вест на жителите на града. Хубаво е да се направи нещо огромно, което да бъде притежание и да се употребява от доста хора. Мисля, че хората го заслужават. Така че има, какво да създадем. В най-скоро време ще кажем защо ще се употребяват тези 500 000 $, които са към този момент в нашата сметка”, разяснява кметът на Лом Пенка Пенкова.

А преди този момент общината ще направи и публично допитване, защо желаят ломчани да се похарчат парите на донора и техен съгражданин.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР