Завършили следването си с тройка в дипломата и такива, с

...
Завършили следването си с тройка в дипломата и такива, с
Коментари Харесай

Кандидати за учители - с грешки в заявленията за кандидатстване и тройки в дипломите

Завършили следването си с тройка в дипломата и такива, с необразовано подадени заявки, аплайват за работа като учители , осведоми „ Монитор ”. Така, заради неналичието на подобаващи претенденти, шефове на образователните заведения са принудени да афишират състезания по разнообразни предмети по няколко пъти. Най-силно търсените фрагменти в София, да вземем за пример, са за учители по непознати езици, математика, осведомителни технологии или такива, които се занимават с децата в начален стадий на образование. „ Тази наклонност продължава във времето, като има дефицит и на педагози за детските градини ”, заяви шефът на Регионално ръководство по образованието в столицата - Ваня Кастрева.
Най-голям е дефицитът на фрагменти по български и непознати езици, ресурсни учители, логопеди, по химия, физика, биология, математика и осведомителни технологии.   " Допълнително усложнение при избор на учители е грамотността на претендентите. А това слага на тестване шефовете, тъй като има свободно място и то би трябвало да бъде запълнено. Работодателят би трябвало да се съобрази с това, което предлага пазарът на труда “, показва и шефката на просветителния инспекторат във Варна - Венцислава Генова.
Слаба академична подготовка на претендентите пък и дипломи с тройки е измежду проблемите, с които се сблъсква шефът на софийската 164-та гимназия с преподаване на испански език „ Мигел де Сервантес “ - Зорница Йончева. Тя призна, че с изключение на всичко, в повереното й учебно заведение заплащането е по-ниско, по отношение на други гимназии в столицата. А това води до отсъствие на качествени претенденти на състезанието и по този начин вакантните бройки остават свободни задълго. Причина за разликата в заплатите съгласно директорката на 164-та гимназия е, че огромните учебни заведения, в които се образоват възпитаници от 1-и до 12-и клас, разполагат и с по-големи бюджети.
Друг шеф на софийско учебно заведение удостоверява тезата, че претендентите постоянно не дават отговор на условията. Таня Иванчева е началник на 55-то СУ „ Петко Каравелов “ в София. Тя разяснява, че се постанова по няколко пъти да се афишират свободните позиции за учители, защото школото няма по какъв начин да си разреши да назначи човек, който да не дава отговор на условията и упованията на родителите, да вземем за пример. Иванчева желае да открие учители, които да имат визия и упования за своята работа, както и да се стремят към съответни резултати у децата. Някои от местата се запълват от студенти, които се образоват в школото, защото 55-то СУ „ Петко Каравелов “ е базово учебно заведение и там годишно се организират студентски практики. Например, назначават преподавател по математика без опит, който се образова до момента в който работи, с помощта на вътрешната организация, която имат в учебното заведение. На новоназначения учител се оказва методическа помощ и поддръжка от останалите педагози.
Общо седем пък са били кандидатурите за учители по физика и математика в 119-то СУ „ Акад. Михаил Арнаудов “ в София. Четирима за били искащите математици, а трима - физиците. „ И седемте индивида можеха да бъдат назначени, само че те не могат да дадат на учениците ни това, което аз чакам – висока степен на подготовка и мощно вътрешно ентусиазъм “, изясни шефът на школото Диян Стаматов. Той е безапелационен, че избира да пуска обявата по няколко пъти и да изчака до момента в който откри най-подходящия претендент.
Сред най-търсените учители са и такива, по физическа просвета и спорт, както и на експерти в профилираните гимназии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР