Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей на

...
Завърши седмата подред археологическа експедиция на Националния исторически музей на
Коментари Харесай

Завършиха археологическите проучвания на ранновизантийския град Хрисосотира при гр.Черноморец

Завърши седмата поред археологическа експедиция на Националния исторически музей на полуостров Хрисосотира до гр. Черноморец. Проучванията се реализираха със средства на Министерство на културата, координиране и логистична поддръжка на Министерство на защитата.
Проф. доктор Иван Христов организира разкопки в югоизточния бранш на обекта на повърхност от 265 кв. м, където в началото бе проучена огромна жилищна постройка от VI век. Археолозите на НИМ започнаха и разкопки до югоизточната брегова линия, където локализираха индустриалния бранш на града. Открити са две пещи за битова керамика, стопанска постройка и следите на още няколко уреди, които евентуално са също пещи от Късната античост.

За първи път екипа на проф. Христов попада и на останките на огромна антична сграда, която евентуално е огромна базилика доразвита като комплекс в по-късни столетия като манастирски комплекс. Същестува огромна възможност до крепостните стени на Хрисосотира да е бил ситуиран известния манастир Св. Никола за чието същуствуване черпим данни от средновековните писмени извори. Паралелно с това изобретение на терена е локализиран некропола на крепостта и мястото на така наречен „ Манастирски бунар “.

Благодарение на изследванията на археологическата карта на Бургаския залив се маркира огромен късноантичен комплекс състоящ се от фортификационни, жилищни, икономически и паметни структури обхващащи площт от близо 100 дка.
Разкопките ще продължат планово и през идващите години.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР