Завърши извънредният председателски съвет в Народното събрание, който се проведе

...
Завърши извънредният председателски съвет в Народното събрание, който се проведе
Коментари Харесай

Скандалът се разраства: Кирил Петков и Божидар Божанов притискали министър Йоловски за пари

Завърши изключителният председателски съвет в Народното събрание, който се организира по отношение на информацията, която излезе по-рано през днешния ден, че заместник-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов е записал хеш кодовете на машините за гласоподаване..

Нещата са още по-грозни, в сравнение с допусках, сподели след съвещанието Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

И разгласи, че няма да има машинно гласоподаване.

 

Йорданов разгласи, че по време на съвета е излязла и по страшна информация.

" Министъра на електронното ръководство е бил заплашва от Кирил Петков и Божидар Божанов по отношение на пари, с които би трябвало да се усъвършенства сигурността на страната в Информационно обслужване - 640 милиона мисля, че бяха. Натискан е бил да не се вършат поръчки на открити процедури, а да се дадат на подобаващите хора ", сподели още той и добави, че сегашният зам.-министър е бил препоръчан за предопределение персонално от Божидар Божанков.

 

" Всички бяхме като гръмнати. Има закононарушение на министър ", сподели още ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ.

 

Цялата скица е обвързвана със опасност и напън, акцентира Йорданов.

По думите му зам.-министър Стойнов е направил всичко без да пита. Тошко Йорданов заяви, че зам-министърът е в ДАНС на разпит.

 

" Тези хора, Кирил Петков, Асен Василев, са нарушители. Зам.-министърът е персонално посочен от Божидар Божанов " разгласи Йорданов.

 

" Процедурата не може да приключи, тъй като е опорочена. Нещата излязоха по-грозни, в сравнение с аз чаках ", добави той.

 

" Това компрометира целия развой на валидизация на машините, защото той се валидизира от три институции, и към този момент е изопачен. Министърът на електронното ръководство удостовери, че процесът не е приключен, което значи, че ЦИК не може да сертифицира машините на изборите, което значи, че на тези избори няма да има машини, тъй като законът е подобен ", сподели Йорданов.

По думите му на председателския съвет са участвали Мария Габриел и ЦИК. 

ПП-ДБ не са участвали.

 

" Попитахме Мария Габриел, която може да уволни зам.министъра. За моя изненада тя взе да кърши пръсти и да вика, но аз желая да видя какво ще се случи, защото зам-министърът е в ДАНС на разпит. Аз не разбирам, каква информация чака да получи, в случай, че министърът сподели, че това е безусловно неприемливо, което е направено ", сподели Тошко Йорданов.

 

На въпрос дали от ЦИК са споделили дали ще се гласоподава с машини в неделя, той отговори:

" Те споделиха, че подобен е процесът и така, като министърът удостовери пред тях, че процесът не е завършил, споделиха, че законовата процедура е такава, че защото не могат да се сертифицират машините, тъй като процесът е изопачен, просто не може да има машини в неделя ".

Йорданов отхвърли опцията да се отсрочат изборите, тъй като Изборният кодекс е подобен, когато има проблем с машините, се минава на хартия.

 

Министърът на електронното ръководство със своя заповед дал на заместника си Михаил Стойнов да извършва всички права на министъра на електронното ръководство по отношение на удостоверяването на вида машини. Защото има нужните механически качества и професионални умения, с цел да извърши дилемите ", показал министърът на електронното ръководство Александър Йоловски.

 

" Докладът го разбрах през днешния ден. Министърът сподели, че процедурата не е приключена. Оттук няма машини и има единствено хартии, тъй като изборите са след два дни. Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи би трябвало да се задействат. Зам.-министърът е на разпит в ДАНС, само че Кирил и Божанов не са.

 

Имаме несертифицирани машини и не може да се гласоподава с машини в неделя, разяснява още Йорданов. Според него, изборите няма да се отсрочват, тъй като има задоволително бюлетини, сподели още каза още Йорданов като добави, че решението въпреки всичко би трябвало да бъде оповестено публично от ЦИК.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР