Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално

...
Заупокойна литургия в памет на загиналите в битките за национално
Коментари Харесай

На 6 май: Граждани на България и РС Македония ще почетат загиналите българските воини край Ново село

Заупокойна литургия в памет на починалите в борбите за национално обединяване български воини ще бъде отслужена на военния мемориал в Ново село, районен съд Македония по случай Гергьовден. Събитието ще стартира в от 12:00 ч. (CET). Това съобщаават от Фондация " Българска памет ".

Домакини на събитието ще бъдат доктор Милен Врабевски и неговата Фондация Българска Памет, а събитието ще се състои с поддръжката на Българското посолство в Северна Македония и Министерството на външните работи на Република България.

За първи път заупокойната литургия ще бъде отслужена взаимно сред духовни представители от Българската православна черква и Македонската прасвославна черква.

На събитието ще участват още представители на Националната гвардейска част, публични лица и жители от двете страни на границата.

Мемориалът в Ново село е възобновен през 2006 година, а след това и поддържан със средства на доктор Милен Врабевски. Така от изоставено военно гробище той се трансформира във значимо историческо място, което се посещава от хиляди хора, решили да отдадат респект на заровените там 71 български бойци, дали живота си в борбите за национално обединяване.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР