Затягането на правилата на САЩ за износа на технологии към

...
Затягането на правилата на САЩ за износа на технологии към
Коментари Харесай

Санкциите на САЩ поставят на трупчета сделки на Nvidia в Китай за $5 млрд.

Затягането на разпоредбите на Съединени американски щати за износа на технологии към Китай може да принуди колоса в региона на изкуствения разсъдък Nvidia да анулира поръчки за милиарди долари за идната година за своите усъвършенствани чипове. Това ще лиши китайските софтуерни компании от основни запаси за разработка на изкуствен интелект.

Според източници, представени от WSJ, основаната в Санта Клара, Калифорния, компания към този момент е завършила с поръчките на своите усъвършенствани чипове за изкуствен интелект за Китай за тази година и е упорствала да достави авансово някои поръчки за 2024 година, преди новите правила да влязат в действие в средата на ноември. В отговор държавното управление на Съединени американски щати оповестява на компанията, че новите експортни ограничавания върху продажбата на високотехнологични чипове в някои страни, в това число Китай, за нея влизат в действие неотложно.

Най-големите китайски компании за изкуствен интелект и калкулации в облака, в това число Alibaba Group, притежателят на TikTok ByteDance и Baidu, са създали огромни поръчки за доставка на напреднали чипове през идната година, споделят източниците от компанията, като прибавят, че поръчките на огромните китайски компании за 2024 година надвишават 5 милиарда $.

Говорител на Nvidia декларира, че компанията работи по разпределянето на своите усъвършенствани компютърни системи с изкуствен интелект, които употребяват графични чипове, наранени от разпоредбите, на клиенти в Съединени американски щати и други страни и търси спомагателни поръчки.

" Тези нови ограничения за надзор на износа няма да окажат значимо влияние в кратковременен проект ", споделя той.

По-рано тази година Колет Крес, основен финансов шеф на Nvidia, декларира, че в по-дългосрочен проект възбраната на продажбите на чипове за изкуствен интелект в Китай ще докара до трайна загуба на благоприятни условия за американската полупроводникова промишленост.

Ограниченията за чиповете за изкуствен интелект са част от по-широките старания на администрацията на Байдън да ограничи достъпа на Китай до усъвършенствани полупроводници, принадлежности за изкуствен интелект и други технологии, които Съединени американски щати считат, че Пекин може да употребява, с цел да развие своите военни и кибер качества.

Последното стягане на разпоредбите за експорт, оповестени на 17 октомври, изискват всяка компания, чиито чипове за AI надвишават избран индикатор за продуктивност, да изиска лиценз от Министерството на търговията на Съединени американски щати, преди да ги изнася за Китай и други „ проблематични “ страни.

Залозите на Nvidia в Китай

Nvidia понася главната тежест на новите условия, защото нейните чипове за изкуствен интелект, които са от значително значение за основаването на известни принадлежности като ChatGPT на OpenAI, са най-усъвършенстваните и необятно публикувани в света. Нарастващият интерес към изкуствения разсъдък докара до увеличение на продажбите и цената на акциите на Nvidia, които по-рано тази година осигуриха на компанията пазарна стойност от 1 трилион $.

През последните четири тримесечия Nvidia регистрира към 22 милиарда $ общи доходи в подразделението за центрове за данни, в което се намират чиповете за изкуствен интелект.

След като в края на предходната година държавното управление на Съединени американски щати облекчи замалко рестриктивните мерки, китайските компании се втурнаха да поръчват A800 и H800 на Nvidia - чипове с изкуствен интелект, модифицирани за китайския пазар, с цел да дават отговор на наредбите. Съгласно по-строгите правила, оповестени на 17 октомври, обаче Nvidia би трябвало да анулира поръчките, в случай че не получи лицензи за експорт от Министерството на търговията на Съединени американски щати.

Според осведомени производителят е спрял да приема нови поръчки от Китай за своите усъвършенствани чипове за изкуствен интелект след новите ограничавания. Компанията е възнамерявала да форсира някои доставки на към този момент направени поръчки по време на 30-дневния гратисен интервал, очакван в правилото. Но решението на Министерството на търговията новите ограничавания да влязат в действие неотложно осуетява тези проекти.

Според хора, осведомени с въпроса, Nvidia не е дала приоритет на производството на чиповете A800 и H800 тази година. Вместо това тя възнамерява да усили продажбите на чиповете, предопределени за Китай, през 2024 година

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР