Затворете щорите, спуснете завесите и изгасете всички светлини преди лягане.

...
Затворете щорите, спуснете завесите и изгасете всички светлини преди лягане.
Коментари Харесай

Спането на включена светлина уврежда сърцето и предизвиква диабет

Затворете щорите, спуснете завесите и изгасете всички светлини преди лягане. Излагането даже на умерено околно осветяване по време на нощния сън, в съпоставяне със спането в едва осветена стая, поврежда сърдечносъдовата функционалност по време на сън и усилва инсулиновата устойчивост на идната заран, оповестява ново изследване на „ Northwestern Medicine “.

" Резултатите от това изследване демонстрират, че единствено една нощ излагане на умерено стайно осветяване по време на сън може да утежни регулацията на глюкозата и сърдечносъдовата система, които са рискови фактори за сърдечни болести, диабет и метаболитен синдром ", споделя основният създател на изследването доктор Филис Зи, шеф на отделението по медицина на съня в Медицинското учебно заведение на Северозападния университет " Файнберг " и доктор от „ Northwestern Medicine “. " Важно е хората да заобикалят или да сведат до най-малко излагането на светлина по време на сън ".

Вече има доказателства, че излагането на светлина денем покачва сърдечната периодичност посредством активиране на нервната система, която форсира работата на сърцето и покачва бдителността за посрещане на провокациите на деня.

" Нашите резултати демонстрират, че сходен резултат е налице и при излагане на светлина по време на нощния сън ", споделя Зи.

Изследването е оповестено на 14 март 2022 година в PNAS.

Сърдечният темп се усилва в светла стая и тялото не може да си почине вярно.

" Показахме, че сърдечният темп се усилва, когато спим в умерено осветена стая ", споделя доктор Даниела Грималди, съавтор на първото проучване и помощник по неврология в Северозападния университет. " Въпреки че спите, самостоятелната ви нервна система се задейства. Това е неприятно. Обикновено сърдечният ви темп дружно с други сърдечносъдови параметри са по-ниски през нощта и по-високи денем ".

Изследователите откриват, че инсулинова устойчивост се появява на сутринта, откакто хората са спали в светла стая. Инсулиновата устойчивост се демонстрира, когато клетките в мускулите, мазнините и живите органи не реагират добре на инсулина и не могат да употребяват глюкозата от кръвта за сила. За да компенсира това, панкреасът създава повече инсулин. С течение на времето кръвната захар се покачва.

По-ранно изследване, оповестено в JAMA Internal Medicine, преглежда огромна група здрави хора, които са били изложени на светлина по време на сън. Те са били с повече наднормено тегло и затлъстяване, споделя Зи.

" Сега демонстрираме механизъм, който може да бъде от главно значение за обяснението на това за какво се случва. Показваме, че той въздейства на способността ви да регулирате глюкозата ", сподели Зи.

Участниците в изследването не са осъзнавали биологичните промени в телата си през нощта. " Но мозъкът ги усеща ", сподели Грималди. " Той работи като мозъка на човек, чийто сън е лек и раздробен. Физиологията на съня не си почива по метода, по който би трябвало ".

Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е постоянно срещано събитие, било то от устройства, излъчващи светлина в пространствата, или от източници отвън дома, изключително в огромните градски региони. Значителна част от хората (до 40%) спят с включена нощна лампа или с включена светлина в спалнята и/или държат тв приемника включен.

" В допълнение към съня, храненето и физическите извършения, излагането на светлина денем е значим фактор за здравето, само че през нощта ние демонстрираме, че даже скромната активност на светлината може да утежни индикаторите за здравето на сърцето и ендокринната система ", споделя съавторът на проучването доктор Айви Мейсън, която по време на изследването е била постдокторант в Северозападния университет, а в този момент е теоретичен помощник в Харвардското здравно учебно заведение.

Излагането на умерена светлина кара организма да премине в положение на нараснала подготвеност. В това положение се усилва сърдечният темп, както и силата, с която сърцето се свива, и скоростта, с която кръвта се води до кръвоносните съдове за приток на О2.

" Тези открития са значими изключително за хората, живеещи в актуалните общества, където излагането на нощна светлина на закрито и намерено е все по-широко публикувано ", споделя Зи.

Най-добрите препоръки на Зи за понижаване на светлината по време на сън

Не включвайте осветлението. Ако се постанова да имате включена светлина (което възрастните хора може да желаят от съображения за безопасност), направете по този начин, че тя да е слаба и да е по-близо до пода.

Цветът е значим. Кехлибарената или червено-оранжевата светлина е по-малко стимулираща за мозъка. Не използвайте бяла или синя светлина и я дръжте надалеч от спящия човек.

Затъмняващите сенници или превръзките за очи са положителни, в случай че не можете да контролирате външната светлина. Преместете леглото си по този начин, че външната светлина да не свети в лицето ви

Твърде светла ли е стаята?

" Ако виждате нещата доста добре, евентуално е прекомерно ярко ", споделя Зи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР