Критикът на Кремъл Навални очаква дълъг затвор, докато съдът подготвя присъдата за екстремизъм

...
Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални се готви да чуе
Коментари Харесай

Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални се готви да чуе присъдата в последния си процес по обвинения в екстремизъм< /p>От Асошиейтед прес, 4 август 2023 г., 4:51 ч.

МОСКВА -- Затвореният руски опозиционен лидер Алексей Навални се готви да чуе присъдата в петък в последния си процес по обвинения в екстремизъм .

Прокуратурата поиска 20 години затвор, а самият политик заяви, че очаква да получи дълъг срок. Ако съдът признае Навални за виновен, това ще бъде петата му наказателна присъда, всички от които неговите привърженици разглеждат като умишлена стратегия на Кремъл да заглуши най-ревностния си противник.

Навални вече излежава деветгодишна присъда за измама и неуважение към съда. Той също беше осъден през 2021 г. на 2 години и половина затвор за нарушение на условното освобождаване. Процесът за екстремизъм се проведе при закрити врати в наказателната колония източно от Москва, където той е затворен.

47-годишният Навални е най-върлият враг на президента Владимир Путин и разкри корупцията в длъжностните лица и организира големи протести срещу Кремъл. Той беше арестуван през януари 2021 г. при завръщането си в Москва, след като се възстановяваше в Германия от отравяне с нервнопаралитичен агент, за което обвини Кремъл.

Новите обвинения са свързани с дейността на Навални антикорупционна фондация и изказвания на негови топ сътрудници. Съюзниците му казаха, че обвиненията криминализират със задна дата всички дейности на фондацията от създаването й през 2011 г.

Един от сътрудниците на Навални, Даниел Холодни, е съден заедно с него, след като беше преместен от друг затвор. Прокуратурата поиска Холодни да бъде осъден на 10 години затвор.

Навални отхвърли всички обвинения срещу него като политически мотивирани и обвини Кремъл, че иска да го задържи решетки до живот.

В навечерието на изслушването на присъдата Навални пусна изявление в социалните медии, вероятно чрез своя екип, в което каза, че очаква последната си присъда да бъде „огромен… сталински термин“, отнасящ се до съветския диктатор Йосиф Сталин.

В изявлението Навални призова руснаците „лично“ да се съпротивляват и ги насърчи да подкрепят политически затворници, да раздават листовки или да отидат на митинг. Той каза на руснаците, че могат да изберат безопасен начин за съпротива, но добави, че „има срам да не правиш нищо. Срамно е да се оставиш да те сплашат.”

В момента политикът изтърпява присъдата си в затвор със строг режим — Наказателна колония № 6 в гр. Мелехово на ок. 230 километра (повече от 140 мили) източно от Москва.

Той е прекарал месеци в малка килия за един човек, наричана още „наказателна килия“, за предполагаеми дисциплинарни нарушения, като например предполагаем отказ да закопчае правилно копчетата си затворнически дрехи, да се представи по подходящ начин на надзирател или да си измие лицето в определено време.

В социалните медии сътрудниците на Навални призоваха поддръжниците си да дойдат в Мелехово в петък, за да изразят солидарност с политика.

Прокуратурата поиска от съда, ако осъди Навални, да нареди на политика да изтърпи всеки нов затвор в наказателна колония със „специален режим“, термин, който се отнася до руските затвори с най-високо ниво на сигурност и най-строгите ограничения за затворници.

Руският закон постановява, че само мъже с доживотни присъди или „особено опасни рецидивисти“ се изпращат в тези видове затвори.

Страната има много по-малко колонии със „специален режим“ в сравнение с други видове затвори за възрастни, според данните на държавната пенитенциарна служба: 35 колонии за „опасни рецидивисти“ и шест за мъже, осъдени до живот. Колониите с максимална сигурност са най-разпространеният тип, като в момента работят 251.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР